Terassiprojekti osa 1

Talossamme ei ollut aiemmin terassia lainkaan, tosin terassit eivät 60-luvulla niin suosittuja olleetkaan. Tontistamme osa rajoittuu etupihalle ja toimii kaupan ja kävijäliikenteen käytössä. Asunnon puolella piha on osaksi suojaisa, osaksi näkyvänä keskellä kylää. Jo kaupantekovaiheessa selvitimme terassin rakennusmahdollisuudet suunnitelmillemme ja tämän kevään ja alkukesän aikana terassimme on valmistunut hyvää vauhtia. Vielä siinä on tekemistä, mutta jo siellä voi nautiskella omasta rauhasta. Pari viikkoa sitten vietetyissä rippijuhlissa terassi tarjosi kivasti lisätilaa. Aloitetaan ENNEN-kuvilla, josta näkyy, minkälainen piha oli ennen terassia ja miltä se näyttää nyt. Samalla valoitetaan hieman tulevaa ja vinkataan heinästä, jonka sain metsästettyä terassin kukkalaatikkoon.
Vanhat vuorimännyt oli pakko kaataa pois terassin tieltä. Ilman terassin rakentamistakin ne olisi pitänyt kaataa, sillä ne eivät olleet enää hyvin kiinni maassa, houkuttivat lapsia kiipeilemään ja olivat vaarallisia. Kuvan ikkunoista oikeanpuoleinen on olohuoneen ikkuna, jonka tilalle vaihdettiin lattiarajaan ulottuva ikkuna sekä ovi terassille. Vasemmalla oleva on makuuhuoneen ikkuna. Uusien ikkunoiden myötä sisätilat avartuivat ja näkymä terassille on mitä kaunein. Ikkunanvaihtoa edelsi melkoinen betoniseinän piikkausprojekti ja seinän palan irroittaminen.
 Savun hälvettyä tutkitaan vahingot, vai miten se sanonta menikään. Betonipalan irrottua iloitsimme siitä, että vanha ikkuna pysyi paikoillaan ja ehjänä. Muuten olisi pari yötä nukuttu avonaisemmin ikkunoin.

 Terassilaudaksi valitsimme leveän kuusilankun (40x140mm), joka hiottiin ja käsiteltiin rautasulfiitilla (rautavihtrillillä). Rautasulfiitti harmaannuttaa puun luonnollisesti, mutta nopeammin. Rautasulfiitti sekoitetaan veteen ja joko sivellään tai ruiskutetaan puulle. Harmaantuminen nopeutuu, kun käsiteltyä pintaa kastelee säännöllisesti tai se kastuu sateesta. Rautasulfiittia myyvät rautakaupat ja pussillinen maksaa kympin paikkeilla. Edullista, helppoa ja luonnollisen kaunis harmaa lopputulos.

Terassista osa katetaan ja katoksen alle tulee kesäkeittiö, ruokapöytä sekä palju. Katettu osa tulee ylös asti umpinaiseksi, ikkunaa ja aitaa. Tuulensuojaa ja umpiseinää kesäkeittiön taustaksi. Avonaiseen osaan tehtiin kolme terassiin upotettua istutuslaatikkoa: 5 m pitkä laatikko koristeheinille ja 2 kpl neliönkokoisia laatikoita koristepuille. Koristepuiksi valitsin jo edellisestä kodista tutut (ja talvenkestäviksi todetut) hakuropajut. Erilaiset heinät ovat suuria suosikkejani. Vihreä-valkoinen väritys on ollut kantavana teemana aiemmissa pihoissamme, mutta nyt - yllätys, yllätys - valitsin vaaleanpunaiset heinät! Pitkän etsinnän jälkeen löysin upeansävyiset vasuheinät , enkkunimeltään muhly grass (Muhlenbergia capillaris) ja Viherlassila hankki ne minulle. Nyt vaan odotetaan vaaleanpunertumista, kauniin vihreää on jo. Ne tulevat näyttämään upeilta mustaa aitaa vasten.

Ai niin ja spurgurinki! Tuossa se möllöttää, aukkona terassissa. Grillipaikka, joka toteutettu betonisesta kaivonrenkaasta. Upotimme grillin maan tasalle ja terassi muodostaa kätevät penkit sen ympärille. Hiiligrillin parhaimmistoa, sanon minä. Tulipas pitkä ja kuvarikas päivitys.

Nyt jatketaan raksahommia, aitalautoja naputellen ja sivellintä heilutellen. Ja mikä parhainta, kauppiaalla koitti LOMA eli ihanaa lomaa kaikille, rentoutukaa, tehkää niitä asioista, joista tulette iloisiksi ja olkaa vaan, jos siltä tuntuu. Meikä nauttii hitaista aamuista, terassikahvista ja hyvästä lukemisesta. Lomaan mahtuu myös muutama loistoreissu ystävien kanssa, kuten retki Fiskarsin Antiikkipäiville sekä Helsinkiin, Rut Brukin näyttelyyn. Huomenna suuntaan taas Pimeelle Vintille tunnelmoimaan ja aarrejahtiin ja viikon päästä Zoolandiaan neidin ja kummitytön kanssa.


Aurinkoa kesääsi ♥
Kati

We have made a terrace during this spring and now we can use it. Little more to do but nice already. Some pink muhly grasses and hakuro willows (salix) planted on terrace. 60's house has got new life and facelifted to this century. I start my summer holiday so I wish you also nice and sunny summer ♥.27 kommenttia

 1. Siinä onkin terassilla kokoa. Aivan upealta näyttää ja vielä tuo paljukin, huokaus <3
  Ihanaa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palju on ehdoton suosikkini. Viihdymme kotona, joten tehdään puitteet rentoiluun ja arjessa nautiskeluun. Ihanaa kesää ja lomaa myös sulle, Outi ♥

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni :) Itsekin tykkään, että tulee vielä kivampi kuin osasin odottaa!

   Poista
 3. Ihanan iso terassi ja jos meille vaihdetaan joskus terassilaudat, niin kuusta ja rautasulfaattia laitettais...ei tartte olla joka vuosi käsittelemässä ja kauniisti harmaantu aina vuosien saatossa. Varmaan lopputulos upea, odotan innolla kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautasulfiitti tekee niin luonnollisen harmaan ja nopeammin. Nyt jo näyttää hyvältä :)

   Poista
 4. Oi, kuinka hieno toteutus. Varmasti on ollut iso projekti, mutta kyllä sen jaksaa loppuun asti, kun tietää miten upea se on lopulta:) Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä piisaa, tosin tuo remppamies on se jaksavampi osapuoli :) Kiitos ♥

   Poista
 5. Jesses kun on magee terassi! Hyvää lomaa koko poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään itsekin :) Pieni pala yksityisyyttä. Kiitos ja hyvää lomaa teillekin ♥

   Poista
 6. No jestas, on siinä hommia paiskittu! Hyvä, että joku edes jaksaa olla reipas! Ihanaa lomaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni jaksaa olla reipas, mä en niinkään :) Tai juu, suunnitelmien kanssa jaksan ;) Kiitos, ja hyvää lomaa myös sulle, Saara!

   Poista
 7. Wau wau wau!!! Mulla on ollut haaveena spurgurinki siitä asti kun näin 12 vuotta sitten lehdessä kuvan sellaisesta. Todellakin toteutan sen sit sinne uuteen ( jos pääsemme sinne asti) kera lepakkotuolien. Taas yks syy himoita hullua prokkista yhä enemmän. Ihanaa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spurgurinki on ihan mahtava! Lasten ja aikuisten suosikki ja mikä nostalgia :) Mä niin odotan teidän projektin toteutumista, kutina on vahva ja positiivinen, että teillä alkaa mitä innostavin ja kiehtovin proggis ever ♥ Ihanaa lomaa teillekin!

   Poista
 8. Wau! Iso terassi on kyllä mahtava ja kun osan vielä kattaa, niin ei pieni sadekaan haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytettävyys lisääntyy huomattavasti kattamisen ansiosta. Syksyllä voi nautiskella huopaan kääriytyneenä kynttilän valossa ja viinilasin äärellä ♥

   Poista
 9. Teidän terassi on vain niiiiiin ihana! Nuo istutusaltaat kasveineen kruunaavat sen ja odotan oikein miltä pinkit heinät näyttävät kasvettuaan. Olette huikea tehopari näissä(kin) hommissa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua vähän jännittää, tuleeko pinkkiä ja talvehtivatko, mutta vahva usko on niihin! Niin hyviltä näyttävät nyt. Todellinen tehopari ;) - toisella on into, toisella teho ♥ Kiitos! Kohta vietetään viini-iltaa, tarkkaile postiasi :)

   Poista
 10. Wau!! Teille on tulossa ihan huikean upea terassi, ihan kateeksi käy :D Olisin halunnut laittaa meidän takapihan terassille katon ja lasiseinät mutta eipäs saada lupaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marina! Terassi on kyllä mieluinen. Lupa-asioiden kanssa ollaan monesti aika tiukkojen. Meillä täällä "maaseudulla" ei olla niin nipoja, tosin tämä jää vähän talon taskuun ja sopii talon ilmeeseen. Kiva saada lisätilaa terassin avulla :)

   Poista
 11. Upea terassi, meillä sama että vanhassa talossa ei terasseja ole ollut ja haaveilen juuri tuollaisesta isosta terassista! Onnea uudelle terassille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :) Isolla terassilla mahtuu grillaamaan ja ottamaan aurinkoa, lapset leikkimään ja useampi oleilemaan. Kesällä se on oiva olohuoneen jatke.

   Poista
 12. Hei,
  Kaunista on. Meille on tulossa terassiin "upotetut" istutuslaatikot myös. Saanko kysyä vinkiksi, miten reunustitte laatikot teraasin alapuolella ja miten täytitte? Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marlene, terassiin upotetut laatikot tehtiin vesivanerista. Terassin alla on sekä asfalttia että nurmikkoa. Laatikoihin ei tehty pohjaa, vaan niiden reunat tehtiin ulottumaan maahan asti ja laatikot täytettiin mullalla. Terassi on 60 cm irti maanpinnasta. Mukavaa syksyä sinulle ja kiva, kun löysit blogiini :)

   Poista
 13. Terve Kati

  Etsiskelin tietoa rautasulfiitista ja päädyi teidän blogiin.

  Onko käsittelemäsi laudat kuinka harmaat ja onko harmaa väri pysynyt laudoissa?

  Uuteen omakotitalonn terassia suunnittelemassa ja eri vaihtoehtoja käynyt läpi.

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall