Sastamala pyöräillen tai kesäkohteena

Sastamala, tai Sastalama, kuten nuorimmaisen suussa taipuu, on meidän joka kesäinen reissukohteemme. Ystäväperheemme asuu siellä, ihanassa talossa metsän laidalla ja ison pihan ympäröimänä. Siellä viihtyvät niin lapset kuin aikuiset, sillä kavereita löytyy kaikille ja puuhaa enemmän kuin aikaa. Isommat pojat päristelevät mönkkäreillä ja peltomopoilla, pikkuneidit leikkivät prinsessabalettia ja vuoroin pompitaan tramppiksella. Sinne ovat uskaltautuneet äiditkin, tosin vähän rauhallisemmin pitää jo nuo hyppyhommat ottaa näin äiti-ihmisten :)

Me aikuiset nautimme omista keskusteluhetkistä, kirppiksillä kiertelystä, lähikohteissa vierailuista ja myöhäisistä paljuilloista. Viime kesäinen reissumme oli niin sydämeen piirtyvä, että haluan jakaa sen kanssanne. Kesälomareissumme, jota lapsetkin muistelevat aikuisina ja kertovat omille lapsilleen. Lähdimme polkupyörillä retkelle Pyhän Olavin kirkolle. Retkueemme koostui neljästä aikuisesta ja 6 lapsesta, joista 5 pyöräili itse ja yksi pikkuinen "Veijo" istui kyydissä. Mummofillari alla tuli ajeltua hyvällä ryhmillä ja ilman puutunutta takapuolta eikä kelissä ollut moitittavaa.


Ensimmäinen kirkkokohteemme, Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sijaitsee niemekkeen päällä, Rautaveden äärellä. Maankuuluksi vuonna 1510 valmistunut kirkko tuli vuonna 1997 tapahtuneen tuhopolton myötä. Kirkon ennennäkömättömän saneerauksen myötä, jonka vammalalaiset 1200 talkootyöläistä mahdollistivat, se on yksi kiinnostavammista suomalaisista kirkoista. Kuuden vuoden rakennusurakan jälkeen kirkko vihittiin puuvalmiina uudelleen käyttöön 2003. Vuonna 2005 taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala aloittivat sisätilojen maalausten teon ja vuonna 2009 kirkko vihittiin uudelleen käyttöön. Kuutti Lavonen on yksi suosikkitaiteilijoistani, joten vierailu kirkossa oli minulle tästäkin syystä merkityksellinen.


Pyöräretkestä innostuneena suuntasimme toisena päivänä toiselle kirkolle, Pyhän Marian kirkkoon, joka sijaitsee Karkussa. Tämä Sastamala Gregorianan pääpaikkana toimiva kirkko on Pyhän Olavin kirkkoakin vanhempi, 1400-luvun lopulta. Kirkossa on nykyään upea maalattia, upea kaareva sisäkatto, rouheat kalkitut sisäseinät sekä puiset patsaat.

Oven suussa on mieleen jäävät ruumispaarit, joiden tekstit puhuttelevat:
"Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan."


Meitä puhutteli myös kellotapulin kunnostustyömaa, vai mitä mieltä olette nosturiauton kyljessä olevasta nimestä! Nappivalinta kirkkomaalle :D

Olen iloinen lähimatkailusta ja Suomessa matkailusta yleensä. Meillä on todella hienoja paikkoja, joista tulee ajettua ohi ja mietittyä, minkäköhän lainen paikka tuolla on. Suosittelen sellaisen tunteen ja paikan osuessa kohdalle, jarruttamaan ja poikkeamaan. Suomea pyörittävät monet matkailu- ja palvelualan yrittäjät, jotka ilahtuvat vierailuistanne, hymystä ja palautteesta, joka tulee aidosti sydämestä. Heistä yksi on Sastamalan keskustassa oleva KMV Kirppis, joka on lempparikirppiksiäni. Siellä pitää aina poiketa ja ainahan sieltä jotain aarteita tarttuu myös matkaan. Aitoa kunnon kirppismeininkiä, hyvää tavaraa, takuuvarmoja löytöjä eikä hinnat päätä huimaa. Sastamala kutsuu meitä taas tänäkin juhannuksena. Ihanaa hengähtää hyvässä seurassa ja irtautua hetkeksi arjen juoksuista. Kivaa olisi, jos kelit suosivat, mutta menee se jussi untuvatakissakin :)

Rentouttavaa juhannusta ja kesäretkiä, ystävät ♥

9 kommenttia

 1. Oih, kiva postaus ja kiva nähdä erilaisia paikkoja! Olen juuri suunnittelemassa meille kesäloma ohjelmaa ja tällaiset vinkit ovat aina tervetulleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S :) Sastamalassa on monta paikkaa jonne kannattaa tutustua. Mm. Herra Hakkaraisen talo on yksi lasten lemppareista!

   Poista
 2. Synnyinkaupunki, mutta mulle Se on vamppila nyt ja aina.

  VastaaPoista
 3. Suvi, Vamppila <3 Omat kotikonnut eivät lähde meistä vaikka me niistä :) Tykkään kovasti!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa juhannusta! Minun piti tänään ostaa terassilehti teidän terassin takia. Teillä on kyllä niin kaunis talo pihoineen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Hyvä ostos :) Lehdessä on paljon muutakin inspiroivaa - itse tykkäsin kovasti! Rakkaudella ja isolla sydämellä rakennettu koti ♥

   Poista
 5. Mukava pyöräretki! Kauniita nuo vanhat kivikirkot, sellaisissa käyn aina jos matkalle sattuu ja aah, mikä kirppis :) Sastamalassa en ole vielä käynytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomattoman hienoja paikkoja on usein lähellä! Kirppis on oikea herkku. Nyt juhannuksena poikkesimme kauppareissulla Häijäässä. Siellä on uskomaton piharakennukseen tehty Sattuman kauppa sekä vanhassa kauppakiinteistössä sijaitseva Säpinä-kirppis. Molemmista tein löytöjä - upeat valaisimet, joista postaan lähipäivinä! Suosittelen piipahtamaan maakuntien kirppiksillä ja vanhantavarankaupoissa.

   Poista
 6. Hienoa nähdä, että muutkin kuin me paikkakuntalaiset pidämme kaupunkiamme kauniina! Itse olen Pyhän Marian kirkon maisemissa asunut lapsuuteni ja kyseisessä kirkossa myös sanonut Tahdon. Joka kesä siellä vieraillaan lasten kanssa. :)

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall