Puutarhailoa ja -surua + arvonta


Blogitauko selätetty. Kevät oli hektinen ja kesä alkoi sairauslomalla kesäloman sijaan. Sairausloman syynä on operaatio, jonka ajankohdan sain itse päättää. Kaikki meni hyvin ja pikkuhiljaa alan kuntoutua, vaikka edessä on vielä useamman viikon toipuminen. Nyt on viime päivinä ollut aikaa hiljentyä ja ottaa todellakin rauhallisesti. Samalla on tullut katseltua puutarhaakin sillä silmällä ja ne silmäykset ovat tuottaneet iloa, mutta myös surua.
Iloa tuottavat tänä keväänä valitsemani tummasävyiset kasvit, kuten tummalehtinen basilika ja salvia 'love and wishes'. Aivan loistavat kaunottaret, jotka löysin lähikasvattajaltamme Liedon Kukasta ja Puutarhasta ♥ 
Kasvit sopivat kauniisti mustaa terassinaitaa vasten ja luovat tummuudellaan harmonisen kokonaisuuden. Miten tummat kasvit näyttävätkin niin kauniilta! Erityisen ihastunut olen tuohon salviaan. Eikä kasvien hoito ole kastelua kummempaa ja ne kestävät hyvin aurinkoisella terassilla.

Laventeli on kasvirakkaus, joka on jo useamman vuoden kuulunut ruukkupuutarhaani. Ikean metallihyllyyn saa rakennettua terassin ruukkupuutarhan ja kasattua yhteen muutkin tarpeelliset välineet. Ylähyllyllä oleva kuparinen kastelukannu on kirppislöytöni vuosien takaa. Oliivinvihreät kukkaruukut sattuivat viime kesänä silmiini Maurin Makasiinin pihalla ja niistä tuli heti lempparini. 

Alussa mainitsemaani puutarhasurua koin viime kesänä istuttamieni vasuheinien kanssa. Unelmoin vaaleanpunaisesta heinämerestä terassilla, mutta se ei toteutunut. Ei vielä viime kesänä eikä varsinkaan tänä vuonna. Vasuheinät eivät talvehtineet. Kaikki 20 heinätuppoa ovat kuivia kasoja, ilman elon häivää. Katsokaa itse :(Hitsi, kun harmittaa, mutta ei auta ei itkut puutarhamarkkinoilla. Siispä suuntasin tänään ostamaan uudet heinät, takuuvarmat talvehtijat, mutta niistä lisää tuonnempana.

Ja lopuksi lupaamani arvonta! Terassin stailauksen, kasvitrendien ja puutarhatietouden ehtymätön lähde, blogiystäväni ja entinen kollegani Sanna Rasku julkaisi keväällä kirjan Kaunista ja vihreää.
Tätä teosta ei voi olla hehkuttamatta, sillä se jakaa kiinnostavan kasvitietouden lisäksi runsaasti vinkkejä stailaukseen, ruukkuvalintoihin, oivallisiin DIY-ideoihin ja freeseihin leikkokukkatoteutuksiin. Sanna muistuttaa kivasti kirjassaan, että kukkia ei tule ottaa liian vakavasti vaan niiden kanssa voi leikitellä ja tarjoileekin uusia näkökulmia niin kasvivalintoihin kuin käyttötarkoituksiin. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita kasvien vähättelyä vaan positiivista potkua luovaan ajatteluun ja kukkakulttuuriin. Ja vaikka Sanna itse sanookin, että "toiset käyttävät rahansa kenkiin, hän kukkiin", Sannan levittämä kukkahulluus ei ole rahasta kiinni vaan hän kannustaa esimerkillään näkemään kaunista pienessäkin kasvissa tai kukassa. Kaunista ja vihreää on siis todellinen sisustajan kukkakirja ja aivan loistava sellainen!Sinulla on mahdollisuus voittaa Sannan kirja omaksesi KOMMENTOIMALLA tätä postausta su 9.7. mennessä. Kerro minulle, mikä on oma lempikasvisi tai -kukkasi, mikä viehättää sinua juuri nyt tai mikä on ikisuosikkisi. Muista liittää kommenttiin sähköpostiosoitteesi, jotta saan yhteyden sinuun, mikäli voitto osuu kohdallesi, kiitos.

Aurinkoista kesäkuun loppua,
Kati

This summer my terrace plants have dark shades. Lilac basilika and salvia are just adorable.
Lavendel is one of my must haves. Ikea's metal shelf is a great place for plants and garden acceccories. If I have some plant problems or need some flower styling inspiration, I grap on Sanna Rasku's new book 'Kaunista ja vihreää' (Beautiful and green) and get carried away with green inspiration.
56 kommenttia

 1. Lempikukkani on pioni oman pihan kukista.Tuo heinä on yleensä helppohoitoinen.Kumma ettei menestynyt!Arvonnassa mukana!Ps.toivotan paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni on minunkin yksi lempikukista! Vielä en ole keksinyt hyvää paikkaa pioneille, vähän pitää vielä haudutella, mihin istutetaan. Heinän suhteen olin toiveikas, mutta sekin, että talvet ovat niin erilaisia ja olosuhteet vaihtelevat. Toivotaan parempaa onnea uusien heinien kanssa :) Peukkuja arvontaan! Ja kiitos toivotuksesta ♥

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Istutetuissa kukissa tykkään laukasta, mutta luonnonmukaisissa kukissa suosikkini kielo. Mukana arvonnassa arvatenkin myös.
  vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukka on muuten kaunis ja kielossa oma viehätyksensä luonnonkukkana. Onnea arvontaan :)

   Poista
 3. Ihana arvonta (ja upeita kuvia teidän puutarhasta!)! Lempikukkani on neilikka, mutta tällä hetkellä ihastuttaa etupihan isoihin ruukkuihin ostamani heinät :) Ne tuo aina hymyn huulille ohi kulkiessa.
  j.maailmanparaspaikka@hotmail.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinissä on jotain niin kesäistä ja rauhoittavaa kivan ulkonäön lisäksi. Ymmärrän hymysi :) Onnea arvontaan!

   Poista
 4. Lempikukka on daalia, mutta kyllä pionikin yltää korkelle lempikukkakategoriassa :) Osallistun arvontaan :)
  tarja.satta@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalia on kaunis, isokukkainen kaunotar pionin lisäksi. Onnea arvontaan!

   Poista
 5. Laukat ilahduttavat olemuksellaan, tuovat kivaa rytmiä istutuksiin. Luonnonkukista vanamo, joka pienuudessaan tullakseen huomioiduksi vaatii kulkijalta läsnäoloa ja lähempää tarkastelua.
  anneriitta.aikio@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukka on kaunis ryhmissä ja keikkuu ihan omassa korkeudessaan :) Voi, miten kauniisti sanot vanamosta ♥ Onnea arvontaan!

   Poista
 6. Mukana ihanassa arvonnassa!
  Olen tällä hetkellä aivan rakastunut pioneihin, ne ovat niin herkän kauniita :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Voi harmi noita heinäkasveja kun eivät menestyneet, mutta totta, tuo salvia on ihana!
  Oma ikisuosikkini on pioni ja hyvänä kakkosena ruusut. Tällä hetkellä ideana ostaa ilmakasvi kotiin. Mukavaa perjantai-iltaa ja viikonloppua!
  o.krimou@suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin harmittaa, vähän rahanmeno, enemmän saamatta jäänyt vaaleanpunainen pilvi :( No, uutta tilalle kokemusta rikkaampana. Pioni on osoittautunut melkein jokaisen suosikiksi. Ilmakasvit ovat kyllä veikeitä ja niiden mahdollisuudet kiinnostavat monia. Aurinkoa viikkoosi, Outi ♥ ja onnea arvontaan!

   Poista
 8. Kaikki kukat ja viherkasvit ovat ihania tavallaan. Valitettavasti multapeukalo on keskellä kämmentä. Rakastan tuoksuvia kukkia ulkona, leikkokukkia rosoisina asetelmina, monikerroksisia perennapenkkejä.
  Omassa pihassa kuitenkin rikkakasvit rehottavat eniten :D
  Juurikin heinät ovat alkaneet kiinnostaa enemmän ja enemmän tänä kesänä. Korkeilla heinillä voisi maisemoida esim. kaivonrenkaan.
  Toteutus puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkakasveissakin on kauneutta ja hyvää huolettomuutta :) Heinät ovat omia kestosuosikkejani myös. Niiden väri- ja muotokirjo on yllättävän laaja. Viiruhelpi on kestävyydessään ja nopeastileviävänä ihan ehdoton, niillä on naamioinut aikoinaan isommankin sakokaivorykelmän. Onnea arvontaan :)

   Poista
 9. Alppiruusuja olen nyt toisten pihoilla ihaillut kävelylenkeillä, ne olisi kyllä kauniita omassa pihassakin. Ja neilikat on kyllä ihania myös.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusujen kukkiessa niille ei monikaan vedä vertoja! Neilikat ovat kestäviä ja niissäkin on runsaasti erilaisia lajikkeita, eli valinnanvaraa löytyy. Onnea arvontaan, Marja-Liisa :)

   Poista
 10. Rakastan vähän kaikenlaisia kasveja. Asun kauniilla alueella, mistä löytyy naapureilta jos jonkinlaista kaunista pihaa ja kasvia. Olen kateellinen vanhoille, valtaville alppiruusuille, joita tien päässä kasvaa. Kauniit kirsikkapuut tuovat ilon kevääseen ja juhannuksena hullaannuin ruusuista. Kotiin ollaan hankittu juuri peikonlehti ja lisää kasveja tahdon myös asunnon sisätiloja ilahduttamaan! Tuo kirja olisi ihana kaveri kasvihaaveiluihin.

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Voi eeeeeiiiiih sun vasuheiniä! Miten ne nyt noin. Harmittaa sun puolesta. Odotin niin että tänä kesänä nähdään jo se vaaleanpunainen heinämeri. Mutta muuten, niin ihania terassikasveja ja asetelmia! Silmä lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se vaaleanpunainen ei vaan ollut mun juttu ;) Kokeillaan vihreää tällä kertaa ja toivotaan, että nyt onnistuu. Lajike on kuitenkin talvehtiva ja riskit pienet. Muutenkin tuo vihreä valloittaa niin ruukun sisukset kuin ulkokuoretkin ;)

   Poista
 12. Minulla on monia lempikukkia. Ehkä suosikiksi nousee kuitenkin pioni tai jaloleinikki. Molemmat ovat äärimmäisen kauniita ja päätyvät maljakkooni usein.

  Tällä hetkellä minua viehättävät eniten luonnonkukat. Koiran kanssa kulkiessa tulee kerättyä kimppuja. Lupiineja, päivänkakkaroita, hiirenvirnaa, leinikkejä, apiloita, kissankelloja, peurankelloja, harakankelloja, tervakukkia ja koiranputkiakin. Harmi etteivät luonnonkukat kestä maljakossa kovin pitkään mutta onneksi uusia saa taas niityiltä.

  Ikisuosikki taitaa olla tulppaani eri väreissä ja kerrottuna sekä yksinkertaisenakin. Käynti Keukenhofin tulppaanipuistossa Hollanissa avasi viimeistään silmäni miten monimuotoinen tämä kukka on.

  Pikaista toipumista Kati ja tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionissa ja leinikissä on jotain samaa ja molemmat ovat herkän kauniita. Luonnonkukat ovat omia suosikkejani maljakkoon, yksikin oksa monesti riittää. Tulppaani on yllättävän monimuotoinen, senkin parissa yli 10 vuotta työskennelleenä ja Hollannissakin niitä monet kerrat käynyt katsomassa :)
   Kiitos tsempeistä, toipuminen on edennyt uskottua nopeammin ♥

   Poista
 13. Eilen kävin ostamassa lisää kesäkukkia ja kyllä ne on joka vuosi ollut valkoiset hortensiat. Kestävät pitkään ja vaihtavat syksylä kivasti väriä. Syksylä voi napsia oksia siitä maljakkoon. Pionit ovat myös suosikit ja tietysti omasta penkistä. Koiranputki on myös ihana, jota olen hakenut sisälle vaaseihin. Pikaista paranemista ja voimia sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioissa ja pioneissa on jotain samaa, ja kestosuosikkeja molemmat. Ihanaa, kun niitä saa sekä ruukkukukkina ja leikkoina. Koiranputki on yksi suosikeistani, mies ei vaan tykkää sen röhnästävyydestä ;)
   Kiitos, parantuminen on edennyt tosi hyvin ♥

   Poista
 14. Omenapuut..ne kukat ovat ihanat ja joka kevät otan niistä paljon kuvia. Ovat niin raikkaat, hennot, söpöt, kaikkea kerralla! Ja taas sama jatkuu syksyllä kun kuvaan kaikki omenat! 😆
  cgullback@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenankukat ♥ Varsinkin, kun puita on paljon, sitä näkyä voisi ihailla vaikka kuinka pitkään. Omenapuussa näkyy hienosti luonnon kiertokulku :)
   Onnea arvontaan, Cate!

   Poista
 15. Unikot kukkivat vuorikaunokin seurassa, kiva yhdistelmäväri. Tykkään liljoista. Niitä on minulla monta erilaista. Mukana arvonnassa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Pioni on just nyt se ihanin. Mutta, kalla muuten.
  Ihanassa arvonnassa mukana.
  Vointeja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni on osoittautunut suosituimmaksi :) eikä ihme, niin kaunis kuin on! Kalla ihastuttaa selkeydellään ja siitä on tarjolla kivoja sävyjä.
   Kiitos tsempeistä ja onnea arvontaan, Kaisa!

   Poista
 17. Pioni! Kohta kukkivat omassa penkissä :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionirunsaus on silmiä hivelevää ja ihanaa, kun voi napsia muutaman maljakkoon. Onnea arvontaan, Sanna!

   Poista
 18. Ikisuosikki on ehdottomasti pioni ja tämän kesän hitti omasta mielestä on laventeli! Mukana arvonnassa! :) En halua julkaista sähköpostiosoitettani, koska sen jälkeen alkaa tulemaan roskapostia enemmän. Seuraan postauksiasi, ja tiedän ottaa itse yhteyttä jos onni suosii. Hyvää kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventeli on jo muutaman vuoden kukkinut ruukkupuutarhassani. Se oli isoäitini lempikukka ♥ Hyvää kesää ja onnea arvontaan!

   Poista
 19. Voihan vasut! Vaikka silmää hivelee niiden kuivunutkin värimaailma. Ruukut vallan ihanat kasveineen, tuo oliivin väri on valloittava! Hyviä hetkiä ja paljain varpain oleskelua kauniilla terassillanne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visuaalisilta vasut näyttävät, mutta vielä kauniimpi olisi ollut vaaleanpunaisena huojuva hattarapilvi mustaa aitaa vasten. No, toinen versio kokeilussa, pidetään sille peukkuja. Oliivinvihreät ruukut ovat omat lempparini. Kiitos Hanna, hyvistä hetkistä jo päästy nauttimaan ja paljain varpain ♥

   Poista
 20. Mukana arvonnassa. Omat suosikit löytyvät hiljalleen omalta pihalta, pionit ja alppiruusu ehdottomina ykkösinä, mutta kivikkopuutarhan kaunottaret miellyttävät omaa silmää. es.jokinen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkopuutarhan kasvit ovat monimuotoisia ja niissä on hienoja lehtimuotoja ja värejä. Yhdessä kivien kanssa niistä tulee todellisia katseenvangitsijoita! Onnea arvontaan, Elina :)

   Poista
 21. Teidän terassinne on kyllä niin upea harkittu kokonaisuus <3
  Omenankukka on ehkä suurin kukkarakkauteni - harmi vaan, että se kestää niin hetken. Äidin pionit olivat aikoinaan upeita - itse en uskalla edes yrittää... Omalla pihalla keväällä helmihyasitteja, kesällä laventelia ja pelargonioita - ne ovat helppoja ;) Luonnossa lemmikit ovat mieluisia.
  Sisällä leikkokukkana tulppaanit, jouluna amaryllis.
  Hyvää kesää toivotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Celia C ♥ Rohkaisen kokeilemaan pioneja, ne ovat helppoja, kun niille valitsee vain oikeanlaisen paikan. Ihanaa kesää sinullekin ja onnea arvontaan :)

   Poista
 22. Lempikukkia minulla on paljon, joten vaikea valinta. Päädyn kuitenkin tuoksuviin orvokkeihin ja iki-ihanuus on särkynyt sydän.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Särkynyt sydän on herkän kaunis! Orvokit kestosuosikkeja ja niissäkin on mistä valita. Onnea arvontaan, Klaara :)

   Poista
 23. Rakastan kaikenlaisia viherkasveja, luonnonkukkia ja leikkokukkia, mutta jos pitää päättää ja valita yksi, niin se on kyllä muratti. Ihana ulkona ruukussa, mökin ikkunalaludalla ja talvisin leikkokukkana sisällä odottelemassa uutta kevättä. terkuin Maarit
  sopusointuja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolinen ja kestävä muratti on kyllä loistokasvi! Kesäkukkana se ei ole niin ronkeli, vaikka vähän reissaakin ja kasteluväli pitenee. Etelä-Suomessa se jo talvehtiikin, talvesta vähän riippuen. Onnea arvontaan, Maarit :)

   Poista
 24. Pioni on kyllä kaunein kukka <3
  Tällä hetkellä mua kiinnostaisi hankkia sellainen ilmakasvi
  maikinposti8@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Pioni kukkakaupasta, koiranputki ja lupiini ojanpenkalta ;)
  MK

  VastaaPoista
 26. Kyllä minä ruusuista tykkään eniten. Ruusuissa on sellaista ikuista intohimoa.Mutta näin pionin kukinta aikaan pionin kauneus huumaa. Niin sitten on valloittavat daaliat ja liljat ja ja ja...:)

  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 27. Pionit ja tummat tulppaanit! Tällä hetkelä miellyttää myös paljon purppuran väriset lehdet kuten purppurakeijunkukka ja punalehtinen apila.

  VastaaPoista
 28. Kielo. Yksinkertainen ja kaunis :)
  sirkkulitm@gmail.com

  VastaaPoista
 29. Hortensia on kaunis :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 30. Pionit ovat upeita :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 31. Oi, mikä ihana kirja! Toivottvasti ennätän vielä mukaan arvontaan vaikka kello jo kilkattaa lähellä puoltayötä. Laventeli on mun suosikki!
  Päivi S

  VastaaPoista
 32. Moikka Kati :)
  Arvonta suoritettu, joten se siitä. Mutta mua kiinnostaa, miten istuttamasi Hakuropaju on selvinnyt talvesta ym. Itselläni loistavasti!
  Kivaa syksyistä päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kysymästä, mutta hakuropajuni eivät selvinneet. Kirja-arvonnan voittajapostauksessa näkyy toisessa kuvassa, miten latva on ihan tyhjä ja rungossa lehtiä muttei hakurolle tyypillisiä. Samoin kuin viiniköynnökseni eivät talvehtineet :( Yritin leikatakin hakuroja, mutta sekään ei auttanut.

   Poista
  2. Voi kuinka kurja juttu. Omani on kasvanut valtavaksi, ja leikkaankin sen keväällä. Tosin, saa nähdä miten jaksaa tämän talven. Aurinkoista sunnuntaita :)

   Poista

© Kotilaituri
Maira Gall