Lämpöinen myskikurpitsa-bataattikeitto


Syyskeleillä ja ulkoilupäivän päätteeksi maistuu lämmin keitto. Satokausiajattelua parhaimmillaan on valmistaa ruokaa kauden antimista. Syksyinen miniviikonloppu ystävien kanssa Hangossa houkutti valmistamaan ruokaa etukäteen. Kirpeän ulkoilupäivän päätteeksi on ihanaa tulla sisälle ja saada ruoka lautaselle helposti ja nopeasti vain kuumentamalla. Tämän ajatuksen ohjaamana tartuin Habitare-messuilta ostamaani Riikka Kantinkosken ja Virpi Mikkosen Joulukirjaan, josta löytyy todella houkuttelevan oloinen myskikurpitsa-bataattikeitto. Kurpitsakeitto on juuri sopivan ruokaisa ja maittava, koostumus on paksuhko ja mausteet omaa luokkaansa. Reseptin äiti, Virpi Mikkonen, on kyllä loihtinut kasviskeiton, joka vie kielen mennessään. Sain Riikalta sekä kustantajalta luvan julkaista tämän reseptin heidän Joulukirjastaan (Cozy Publishing 2016).


 MYSKIKURPITSA-BATAATTIKEITTO neljälle

1 myskikurpitsa
1 iso bataatti
oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa (tai 4-5 dl muuta kasvimaitoa)
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä (tämän jätin omasta versiostani pois)
1/2 tl currya
1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä

PINNALLE
kookosmaitoa, ceyloninkanelia ja siemeniä, kuten kurpitsan-, auringonkukan- ja pinjansiemeniä sellaisenaan tai kevyesti paahdettuna. Voit paahtaa myskikurpitsan irrotetut siemenet ja tarjota niitä keiton kanssa.

VINKKI: Itse oikaisin ja käytin Nutisalin salaattisekoitusta, jossa pähkinöitä ja siemeniä.

Kuori myskikurpitsa ja leikkaa paloiksi. Poista siemenet.
Kuori ja leikkaa bataatti paloiksi. Höyrytä kurpitsa- ja bataattipaloja kattilassa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Kuumenna sillä välin tilkka öljyä paistinpannulla ja kuullota siinä kuoritut ja paloitellut sipuli ja valkosipulinkynnet.

Lisää kypsät kurpitsa- ja bataattipalat, sipulit ja kasvisliemikuutio tehosekoittimeen kahdessa erässä, nesteiden kera, ja soseuta keitto sileäksi. Kaada lopuksi keitto kattilaan, lisää mausteet ja lämmitä keittoa tarvittaessa. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain mausteista. Annostele keitto lautasille, lorauta pinnalle tilkka kookosmaitoa ja ripottele pinnalle kanelia ja siemeniä.


Me nautimme keiton siemennäkkärin kanssa. Oli muuten vielä parempaa, mitä ajattelin. Keiton mausteista tuli pienen pieni häivähdys itämaisuutta, mutta keitto ei missään nimessä ole tulinen eikä itämainen vaan maukas ja lämpöinen. Enkä ole mikään kätevä kokki, ja tämän keiton valmistus sai minut ihan innostumaan kokkailusta. Ruokaa teen kyllä mielelläni ja ajan kanssa, leipominen taas ei ole minun juttuni ... vielä ;)

Suosittelen lämpimästi keittoa pihallaolon päätteeksi, lounaaksi tai metsäretkievääksi vaikka termospulloon. Joulukirjasta löytyy runsaasti ihania reseptejä ja tunnelmallisia joulujuttuja, ja kirja onkin täydellinen lahja joulun ystävälle ♥


Kuvauspaikka: kakkoskotimme Hangossa
Kuvausjärjestelyt ja tuotanto: Anu Turklin
Stailaus: Hanna Leino
Kuvat: Kati Laituri

Kiitos vedenneidot loistavasta seurasta, viikonlopusta Hangossa ja inspiraatiosta ♥

PS. Vedenneitojen reissuja voi seurata Instassa #vedenneidotreissaa

Warm pumpkin and sweet potato soup is warm and tasty enough after windy weather. Chilly season neads warm friendship, a lot of laugh and positive attitude. Our watermeid's weekend in Hanko was such ♥


12 kommenttia

  1. Kasvissosekeitot ovat mitä parhaita. Täytyykin testata tätä sinun reseptiäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testaamaan! Olen itse aika maltillinen mausteiden kanssa, tässä noudatin ohjetta. Ainoastaan inkiväärin jätin pois, koska sitä ei ollut ;) Hyvää oli ilman!

      Poista
  2. Voih, tämä keitto oli niiiiiiin hyvää! Ihanat, hieman erilaiset, täyteläiset maut keitossa kruunasivat päivän reippaat ulkoilut. Ja samoin kiitos, kiitos piristävästä viikonlopusta ja monista nauruista! Neiti esikoinen katsoi tänään hiukan vinoon kun olin hakenut konjakin värisiä havuja talteen ennen mahdollisia huomisia sateita. Täältä siis löytyy jos Hannan kanssa tarvitsette 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sanoa, että keitto oli parempaa, kun oli tekeytynyt. Eli kannattaa valmistaa etukäteen, jotta maut syvenevät ja ovat täyteläisiä, ei liian voimakkaita. Konjakin väriset havut - ne pitää ehdottomasti laittaa talteen. Kiitos, kun muistit :)

      Poista
  3. Syksyiset säät houkuttavat tekemään keittoja enemmän.
    Hyvältä näyttää tämäkin keitto
    Mukavaa tiistaita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen keitto on maittava ja sopii kyllä syksyyn. Kasviskeittoon voi lisätä vaikka lihaa tai kalaa, mikäli kaipaa lisää ruokaisuutta.
      Mukavaa tiistaita sinnekin, Outi ♥

      Poista
  4. Bataatista on tullut meille uusi peruna, mutta myskikurpitsaa emme ole vieläkään maistaneet. Tämä resepti näytti kyllä tosi hyvältä.
    Meidän kasvissosekeittoon päätyy kyllä aika usein vähän pekonia mausteeksi - heh ;)
    Syystunnelmointia toivotellen, C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on niin monipuolinen. Myskikurpitsa oli minullekin uusi tuttavuus. Kuorimiseen ja pilkkomiseen menee hetki, mutta on sen arvoista. Hyvä vinkki tuo kasvisosekeiton maustaminen esim. pekonilla. Keitosta tulee ruokaisampi. Mekin kokeiltiin joukkoon vähän savukalaa, jota jäi brunssilta. Toimi tosi hyvin! Syystunnelmointia sinnekin, Celia!

      Poista
  5. Nyt tuli nälkä - juureskeitot ovat oikeita syksyn ruokapöydän pelastajia! Ja mikä parasta - maku paranee vanhetessaan, joten yhdellä kertaa kannattaa tehdä kunnon satsi - näin ainakin laiskan ladyn huushollissa;)
    Safkat kohdillaan, stailaus kohdillaan - ja seura vertaistaan vailla! Kyllä teidän on kelvannut:)
    Upeaa syksyä sinulle, Kati - ja tottakai muille vedenneidoille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juureskeitot ovat maukkaita ja kerralla kannattaa tehdä enemmän. Lämmittämällä saa nopeasti valmista arjessa. Kiitos kehuista, kesäkoti on vienyt meidän sydämen ja vierailleiden ystävienkin. Upeaa syksyä sinulle, Lady <3

      Poista
  6. Linkitin juuri syksyn pehmeimmän ja ihanimman keltaisen keittoreseptin tälltä blogini sivuille. Posket hehkuivat keiton exoottisista mausteista ja varmasti myös jutuistamme. Kiitos keitosta ja kierroksesta Hangossa, Kati!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkoilma ja makoisa keitto täydensivät upean viikonloppumme loistoseurassa <3
      Hankoon palaamme vielä! Kiitos visiitistä, oli ilo olla oppaana, vaikka vihreä hankolainen itsekin vielä olen.

      Poista

© Kotilaituri
Maira Gall