Hakuropajut

Talomme etuterassi sekä piha-alue istutuslaatikoineen ja kukkapenkkeineen valmistui viime keväänä. Tonttimme on rintetontti ja ylä- ja alapihan välinen korkeusero monta metriä ja tonttimme toista puolta rajaa kävelytie. Pihaamme reunustamaan olemme tehneet luonnonkivimuurin, jonka kivet ovat suurimmaksi osaksi omalta tontilta tullutta louhintakiveä. Korkeuseron vuoksi suurin osa etupihamme on autoilta vapaa alue, vain sisääntuloa, oleilua ja istutuksia varten. Taloamme kiertää terassi, joka yhdistyy etupihan sisääntuloterassiin. Istutusaltaat reunustavat sisääntuloa ja etupihan oleskeluterassia.
 


Kasvivalinnoissa suosikkejani ovat vihreän eri sävyjä ja valkoista. Kasveiksi pation reunuksen istutuslaatikoihin olen valinnut viiruhelpiä, maksaruohoa, valkoisia pioneita, syyshortensiaa sekä hakuropajut tuomaan korkeutta. Viiruhelpi on monelle tuttu heinä, jossa on upea valkovihreä väritys, loistava kasvi kestävyydeltään, nopea juurtumaan ja leviää maltillisesti mutta kauniisti. Yksi kesän nautinnollisimmista hetkistä on maata riippukeinussa, antaa auringon paistaa kasvoille ja kuunnella heinien havinaa. Eilen pääsin jo tuohon tunnelmaan.


Mutta, hakuropajuistahan minun piti kirjoittaman :) Onko hakuropaju sinulle tuttu puu?
Piha- ja puutarhakasviostoksille suuntaan Viherlassilaan, jossa on mielestäni parhaat taimet, kasvit ja inspiraation lähteet puutarhasuunnitteluun. Viherlassilassa ostosten teko on helppoa. Myymälä on siisti, tuotteet on ryhmitelty omiksi kokonaisuuksiksi ja tuotteiden ominaisuudet, kuva kukinnassa tai ”valmiina”, kasvupaikat ja hoito-ohjeet löytyvät kasvien vieressä olevista infotauluista. Mikäli kaipaat apua valinnoissa, ammattilaiset ovat käden ulottuvilla ja yhdessä löytyy sopiva puu tai pensas tarpeisiisi.Suuntasin siis ostoksille kauppalapun kanssa, jossa oli listattuna tarvittavat perennat sekä ”pari jotain korkeaa koristepuuta”. Tämä tarkoitti rungollinen, vaalea, ehkä valkoisena kukkiva, kestää tuulta, paahdetta, talvehtii, kaunis kasvutapa, suht helppohoitoinen, ei kovin kallis. Erilaisia riippapihlajoita ja koristekirsikoita katseltuani vastaan tuli hakuropaju, Salix integra ´Hakuro-nishiki´. Niin kaunis koristepuu, juuri sopiva korkeus ja muoto ja aivan täydellinen vihreävalkoinen lehti, joka korostuu talomme tummanharmaata seinää vasten. Rakastuin! Ja arvatkaas, mitä nämä upeudet maksoivat? Alle 20 euroa kappale!Ja tältä hakuromme näyttivät eilen. Täynnä silmuja, suorassa talven tuiverrukselta säästyneinä. Maltan tuskin odottaa silmujen puhkeamista.
Hakuropajumme ovat noin 160 cm korkeita ja rungollisia. Ne ovat koristeellisia pikkupuita, jotka sopivat istutusaltaisiin, istutusryhmiin tai ruukkuistutuksiin. Sen lehdet ovat valkean, vihreän ja roosan kirjavat. Hakuropaju talvehtii suojaisimmilla paikoilla. Meillä ne näyttävät selvinneen, tosin talvi oli melko leuto, ja talon seinusta tuo niille hieman suojaa.
Nämä hakuropajut aikaansaivat useita ihasteluja ja kysymyksiä jo ennen istuttamista, niin huikean kauniilta ne näyttivät. Harmittaa, että en ole näköjään kuvannut niiden upeinta vaihetta ollenkaan, mutta tässä näette miten hienosti ne istuvat kokonaisuuteen ja tuovat kivasti korkeutta etupihalle. Syyshortensiat muodostavat tuuhean aidanteen ja etupatio on kivasti rajattu ja kutsuva. Viikko sitten silmiini osui Viherlassilan mainos, jossa näitä hakuroita taas mainostettiin, joten jos tykästyit, kannattaa kiiruhtaa Viherlassilaan. Siellä vietetäänkin tänä viikonloppuna Puutarhapäiviä, ja tarjolla on monen moista muutakin mukavaa ja taatusti hyviä tarjouksia!
Viherlassilansivuilta löydät heidän tuotevalikoiman hintoineen ja Facebook-sivulla pysyt ajantasalla uutuuksista, tapahtumista, tarjouksista sekä puutarhan ajankohtaisista asioista.


Tämä postaus on tehty puutarhakiitollisuudesta loistavaa toimijaa, 30 vuotista ammattitaitoa ja laatukasveja kohtaan sekä halusta kertoa teille, ihanat lukijani, paikasta, jossa on ilo asioida. Ja rakkaudestani hakuropajuihin, tietty ♥

Mikä on sinun puutarhasi suosikkikasvi?

 


9 kommenttia

 1. ihanan näköistä! Kädet oikein syyhyää puutarhan kimppuun, tekis taas mieli sitä ja tätä mutta HELPPOHOITOSTA, koska ei ole aikaa hoitaa sitä kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakurot ovat helppoja ja viiruhelpit ja maksaruohot. Erilaiset heinät ovat kestäviä, näyttäviä ja niin upeita. Kokeile niitä! Kaunista erisävyistä vihreää ja joukkoon vähän havuja :)

   Poista
 2. Mulle meinasi tulla lukihäiriö, kun tuota pajun nimeä tavasin. Mutta selvisihän nimi viimein,
  h a k u r o p a j u :) Nuo koristepuut sopivat terdellenne kuin nenä päähän, mahtaa ne olla
  upeita kun silmut ovat puhjenneet. Itse olen tykästynyt rungollisiin syreeneihin, niitä istutimme
  möksälle viime kesänä. Puut näyttävät talvehtineen hyvin, oksat on täynnä kauniita silmuja.
  Uteliaana odotan miltä syreenit näyttävät kukkiessaan, rakastan niiden hurmaavaa tuoksua.

  Energiaa viikkoosi Kati <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D!!! Eivät olleetkaan Hakula-pajuja ;) Syreenit ovat kauniita ja niissä on huumaava tuoksu. Meilläkin oli ekassa talossa, joka oli vanha rintamamiestalo, vanha syreenipensasrivi, josta meni "portti" puutarhaan. Laitahan kuvaa blogiin, kun ovat kukassa ♥ Iloa ja valoa viikkossi myös!

   Poista
 3. Ihana postaus hakuroista - se on todella tyylikäs pikkupuu! Tosi kiva kuulla kokemuksia siitä, että ovat talvesta selvinneet. Ja teillä on edelleen niiiiin ihanan näköinen talo!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin vähän jännitin, miten talvehtivat, mutta hyvältä näyttää. Tosin talvi täällä Varsinais-Suomessa oli aika leuto. Ja kiitos, olemme tykänneet talovalinnastamme, itse suunniteltu, Kastellin toteuttama yläosa ja itse tehty, siis isäntä tehnyt ♥ Mä keskityin työnjohdollisiin toimiin ;)

   Poista
 4. 30-vuotias kiittää kauniista sanoista ja toivottaa tervetulleeksi ostoksille jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatusti tulossa, sillä muutamia havuja ja heiniä tarvitaan vielä. Uusia aluevaltauksia taas pihalla, jotka kaipaavat viherrystä :)

   Poista
 5. Hei ! Tänään tuli eka hakuro meille....Sen takia googletin vähän kokemuksia ....
  Vielä on ruukussa, mutta luulen että se saa asua isossa puulaatikossa, kunnes lampi on valmis....Sen rannalle olin muuten ajatellut istuttaa / pitää ruukussa...
  Ihanaa kasvivuotta :)

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall