Onko värillä väliä? Menetänkö mustan?

Sain ystävän kautta tilaisuuden osallistua värianalyysiin. Mieleeni tuli ensimmäisenä vääjäämättä ajatus vanhanaikaisista mummomaisista huiveista, joita tyylikäs (ja huomattavasti vanhempi) leidi vaihtelee kasvojen edessä. Mistä tällainen muistikuva lienee saanut alkunsa, ehkä jostakin nuoruuden kokemuksesta. Kiinnostuin kuitenkin kovasti mahdollisuudesta päästä värianalyysin, koska nämä olivat ääneen sanomattomat ajatukseni aiheesta. Innostuin siitä, mitä värianalyysi on ja mitä se antaa minulle. Tajusin samalla myös suurimman pelkoni: mitä jos joudun luopumaan mustasta. No, päätin ottaa riskin kaikista ennakkoluuloistani huolimatta.

Fancy Dreamin Tarja Rantakangas otti minut vastaan Friendtexin konttorilla ja mursi ensimmäisen myytin vanhahtavasta leidistä rennoissa farkuissaan ja puserossaan, iästä nyt puhumattakaan. Kävimme aluksi läpi värianalyysin taustaa ja merkitystä. Kerroin Tarjalle ennakkoaatokseni eikä hän niistä hätkähtänyt. Hän kertoi värianalyysin konseptin olevan sama, joka on saapunut Suomeen jo vuosia sitten. Beauty Colors-värianalyysi perustuu ihon omaan värisävyyn, joka ei muutu iän eikä ruskettumisenkaan myötä. Värianalyysi tehdään tarkkaan mietittyjen kankaiden kanssa, asettamalla ne leuan alle, lähelle kasvoja. Ihon tulee olla meikitön ja hiukset peitetään suojamyssyllä. Värianalyysin tarkoitus on osoittaa, miten eri sävyt vaikuttavat kasvojen väriin ja sopivat käyttäjälleen eli tuovat kasvojen piirteet ja värin parhaat puolet esille.


Tarja tutustutti minut lämpimiin ja kylmiin sävyihin, jotka värianalyysissä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Poimin näistä neljästä heti omani, mutta en pidin sen omana tietonani. Tässä värikartassa oli sävyjä, jotka tunnistin omikseni – myös se musta oli siellä. Vielä oli siis toivoa.


Arvatkaa oliko vaikeaa katsella itseään peilistä kirkkaiden valojen loisteessa, tukka myssyssä ja meikittä. No oli :) Ja siitä ei otettu kuvaakaan ;) Aluksi tuntui haastavalta tunnistaa värien vaikutukset, ja näytti siltä, että kalpeana pysytään mutta hyvinkin nopeasti ammattilaisen opastaessa sitä havaitsi itsekin, minkälaisen vaikutuksen väärä väri sai aikaan ja miten ihoni väri korostui minulle oikean värin ollessa kyseessä. Tarja kiinnitti huomioni siihen, miten leuan alle tuli tummaa varjoa häivyttäen leukaa tai miten jokin sävy vei kaikki värin kasvoiltani. Kun omat värit olivat löytyneet, Tarja meikkasi minut ja voila – I like my look. Friendtexin Hanna oli valinnut syksyn mallistosta minulle sopivan asun, joka oli jotain muuta kuin mustaa. Tämä luumunvärinen tunikamekko lähtikin matkaani sekä harmaa ja sininen huivi. Tunikamekko on vaate, jonka voin pukea rennosti arkeen farkkujen tai leggareiden kanssa huivilla asustettuna tai sukkahousujen ja korkojen kanssa juhlavampaan lookiin. 


Miten ihanaa oli huomata, miten väärässä olinkaan ollut ajatuksineni, niin analyysistä kuin sen tekijästäkin! Tämä on hyvä esimerkki siitä, minkälainen voima ennakkoluuloilla voi olla. Luopukaamme siis niistä! 


Värianalyysi on mitä suositeltavin lahjaidea. Sellaista ei tule helposti ostettua itselle, mutta miten mukavaa on päästä ammattilaisen käsittelyyn, jonka jälkeen virheostosten määrä vähenee, saat pienilläkin jutuilla muutoksia asuihin ja pystyt koostamaan peruspuvuston, jolla saat monta eri asukokonaisuutta. Värianalyysistä saa mukaansa pienin käsilaukkukokoisen värikartan, jossa on omat sävyt aitoina kangastilkkuina. Näiden avulla voin vaateostoksilla tarkistaa, onko värin sävy minulle oikea. Se voi olla vaaleampi tai tummempi, mutta sävyltään värikartastani.


No mikäs minä sitten olinkaan? No talvipa talvi – ja siellä se musta on eli thank god, you save the black for me ♥ Mustasta huolimatta vaatekaapistani löytyy – yllätys, yllätys -muitakin värejä ja jopa värikartallani olevia. Tummaa luumua, oikein tummaa sinistä sekä keskiharmaata. Tosin ei kovin riemukasta kavalkadia mutta jotain muutakin kuin mustaa :) Värianalyysi oli minulle enemmän kuin tarpeen, sillä se osoitti tuon oikean sävyn merkityksen ja helpottaa tuota värien kanssa jumppailua. Minulla on useammin ollut ongelmana se, että ihastun johonkin väriin, mutta pelkään sen jäävän käyttämättä kaappiin ja olenkin valinnut sen turvallisen mustan. Nyt uskallan olla rohkeampi ja voin tarvittaessa sovituskopissa vielä tarkistaa, onko sävy oikea. Ammattilaisten käsittelyssä on ilo olla. Kiitos Fancy Dream & Tarja sekä Friendtex! Osa kuvista Arjen timantteja-blogin Anu ja Villa Puomi-blogin Hanna.


Minkälaisia aatoksia teillä on värianalyysistä ja oletteko selvittäneet, mihin vuodenaikaan lukeudutte? Ja mitäs tykkäätte, sopiiko minulle luumu ja sininen? Värikästä viikonloppua!
Yhteistyössä Friendtex ja Fancy Dream/Tarja Rantakangas.32 kommenttia

 1. Olisipa mielenkiintoinen kokemus! Täälläkin yksi, joka haluaisi aina pukeutua mustaan. Se vain on jotenkin niin varma ja samalla ehkä tylsä... Mutta jokin siinä on etten halua luopuakaan :D Tuo luumu sopii hyvin sinulle!!

  VastaaPoista
 2. Samaa ajattelen mustasta. Todellinen turvaväri ja luottokamu 😊 Luumu on kiva, tykästyin siihen jo vuosi sitten ja nyt voi puhua jo rakkaudesta. Mua tosin naurattaa ajatus vanhasta luumusta - mistä lien saaneeni sen päähäni 😅

  VastaaPoista
 3. Olis kyllä mielenkiintoista itsekin kokeilla analyysia. Jospa sitten uskaltaisi kokeilla muutakin kuin mustaa, harmaata tai ruskeaa..?

  Kiva postaus ja hyvät sulle sopivat värit. Tummansininenhän on nyt ihan trendiväri muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella kiinnostava kokemus ja sain uutta värirohkeutta :) Tummansininen on tosiaan trendin harjalla, ja mulle uusi rakkaus, ei kuitenkaan uusi musta ;)

   Poista
 4. Vaikka musta sopiikin sulle kuin nenä päähän,
  niin kiva nähdä sun päällä muunkin värisiä vaatteita.
  Molemmat, luumu ja sininen saavat ihosi oikein hehkumaan.
  Tarja on todella taitava tekemään noita värianalyysejä, kiva
  kun pääsit juuri hänen tekemään analyysiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja on kyllä taitava ja osaa avata silmät näkemään värin vaikutukset! Et tiedäkään, mitä saatat mun päällä vielä nähdä ;)

   Poista
 5. Heti kyllä näistä kuvista näki mitkä sävyt on niin sua varten. Kiva idea tällainen värianalyysi lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Värianalyysi sopii kivasti lahjaksi, kun meillä jokaisella on jo niin paljon kaikkea ja palvelulahja on ihan parasta!

   Poista
 6. ANALYYSI: MUSTA.PISTE. 😀 ...kunnes toisin todistetaan...mut kiva lahjaidea vaikka ystävättäriltä täysvuosia täyttävälle ja siihen bileet päälle kun on uudet värit ja meikit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, Sanna ja vähän vaatettakin bileisiin tässä iässä, niin avot :D

   Poista
 7. Luumunvärinen tunika harmaansävyisellä huivilla on todella kaunis yhdistelmä. Minäkin olen kovin ennakkoluuloisesti suhtautunut värianalyysiin. Olen itse niin fiilispukeutuja, että en tiedä osaisinko toimia annettujen suositusten mukaan. Hyvä lahjaidea! Toteutus kokonaisuutena vaikuttaa houkuttelevalta! Lauantai-illan terkuin! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Mä luulen, että ennakkoluuloja aiheutti itselleni myös se (näin jälkikäteen vielä mietittynä), että jos joku ehdottomasti julistaisi vaan, että niin väärät värit on kyllä sulla :) Värianalyysissä on parasta, että siellä on ne muutamat perusvärit ja sitten tehostevärejä, joita voi oman mielen mukaan lisätä pukeutumiseensa, vaikka vain pienenä mausteena tai olla käyttämättä. Mitään ei siis hakata kiveen :) Suosittelen kirjoittamaan lahjatoivelistaan ja jos mahdollista, Tarjan tekemänä vielä!

   Poista
 8. Ihana, elämää ja myötämielisyyttä täynnä tämä postauksesi. Ihan kuin sinäkin Kati! Kannat aina kauniisti asusi ja värit saavat sinut hehkumaan! Kiitos tästäkin yhteisestä kokemuksesta. Nauti luumusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna, että mahdollistit kokemuksen ♥ Luumu on niin ihana!

   Poista
 9. Minä kyllä olisin suoralta päältä sanonut sinulle, että et joudu mustasta luopumaan - minun sanaani ei tosin kannata luottaa, sillä itse pidin itseänä lämpimänä syksynä - ja juurikin Tarjan analyysissä selvisi, että ne viileät kesän värit ovatkin minun juttuni:)
  Kauniisti tuo luumukin sinulle sopii - Hanna osaa nämä stailaushommat.
  Ja Tarjan meikkaus on upea - olet kyllä kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis, Lady ♥ Mukavaa, kun saa vahvistuksen väreistä, joita voi mustan kaverina käyttää. Luumu on hyvä sävy ja ihmekös olen niin ihastunut kuvissa vilahtelevaan maksaruohoon, siinä on sitä luumunpunaa :) Olin kyllä niin osaavissa käsissä, että oksat pois!

   Poista
 10. Minä oon joskus monia vuosia sitten ollut värianalyysissä ja tuloksena oli kevät ,tosin kesän väreistä tumman sininen käy myös minulle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun löytää ne omat värit ja sävyt, on helpompaa tehdä hankintoja :)

   Poista
 11. Tuo olisi todella hyvä kokemus varmasti ihan jokaiselle. Tietyt värit vain pukevat paljon paremmin ja kun ne tuntee, ei tule tehtyä hutiostoksia. Hyvältä näyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella silmät avaava kokemus, Sari, ja suositeltavaa ihan jokaiselle. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 12. Olen joskus käynyt - ja talveksi silloin arvioitiin. Olen myös lukenut useampia kirjoja aiheesta, ja niissä näitä on usein jaettu vielä vähän tarkempiin ryhmiin.
  Mutta kylmiä sävyjä kuitenkin, sen tiedän. Ja kontrasteja.
  Tuo muinoin käyty värianalyysi kyllä selitti, että miksen oikein koskaan tullut käyttäneeksi ihan hyvin sopivaa ja istuvaa ruskeaa jakkua, housuja ja hametta, ja annoinkin ne sitten melko pian kiertoon sen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä pitää sinnikkäästi kiinni vaatteesta, joka on muuten mukava, sopiva tai materiaaliltaan laadukas, vaikkei se olisi sitä omaa värimaailmaa ja kummasti jää kaappiin roikkumaan. Mukavaa kuulla, miten monella on kokemusta värianalyysistä :)

   Poista
 13. Sopivat sävyt tekevät kantajastaan kyllä paljon raikkaamman näköisen ja väärät taas latistavat kaikki omat väritkin.

  Törmään töissä välillä kuluttajiin, jotka ovat käyneen n. 25 vuotta sitten värianalyysissa. Osa heistä pitää värisävyistä tiukasti kiinni, ottamatta huomioon, että heidän oma värityksensä on muuttunut vuosien varrella. Mehän haalenemme vuosien varrella, ei vain hiukset vaan myös ihoa ja jopa silmien sävy muuttuvat vanhetessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomuus ei ole hyvästä, vaan tilanteessa eläminen, myös tässä väriasiassa. Tästä oman värityksen muuttumisesta johtuen on hyvä asioida liikkeissä, joissa saa palvelua. Ammattilaiset osaavat ehdottaa oikeat värit.

   Poista
 14. Värianalyysi oli kyllä tosi mieluisa ja mielenkiintoinen kokemus ja isosti pöllyttyivät myös minun ennakkomielikuvani analyysistä. Tarja on todella taitava tekijä. Tuo sininen raidallinen huivi sopii sinulle mielettömän hyvin. Samoin luumutunika saa todellakin omat värisi kauniisti esille. Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pöllytystä tosiaan ja muistutusta omista sävyistä!

   Poista
 15. Luumun värinen tunika ja harmaa huivi sopii kyllä täydellisesti ja sininen värinä. Ihana meikki ja makeat nuo sinun hiukset, kiva leikkaus ja väri. Itelle on tehty värianalyysi yli 25 vuotta sitten ja olen syksy ihminen. Myssyä ei silloin tarttenut laittaa päähän ja meikkiä sai olla. Varmaan saa paremmin meikittä ja hiukset kiinni värit paremmin kasvoille esiin. Hyvä lahja idea värianalyysi!!!

  VastaaPoista
 16. Kuulostaa mielenkiintoiselta kokemukselta. Todella onnistunut kokonaisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jani 😊 Tykkäsin itsekin ja loistava kokemus!

   Poista
 17. Itse en ole koskaan käynyt, mutta omaan niin hyvän värisilmän, että tiedän just eikä melkein oikeat sävyni. Tiedän, että värit tuovat hehkun kasvoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lucky you, Maiju 😍 Sulla on kyllä värit kohdillaan👍 Sinä olet siis hyvä vaateshoppailukaveri, ei tule hutivärejä!

   Poista

© Kotilaituri
Maira Gall