Piha ja Puutarha messut Turussa osa 2.

Sadepäivän piristykseksi tunnelmia Turun Piha ja Puutarha-messuilta viikon takaa.
Ensimmäisessä postauksessa esittelin lietolaista osaamista ja ehdottomia lähituotteita.
Syötävien taimien ja yrttien kohdalla suuntaa siis Liedon Kukkaan ja Puutarhaan, kranssitarpeissa Kranssiaittaan ja pihasuunnittelutarpeissa klikkaa Vihreän Viivan sivuille. (ks. edellinen postaus)

Messujen yleiskoristelu tarjosi tälläkin kertaa runsaasti ideoita niin pienen kuin isomman pihan toteutukseen kuin kasvivalintoihinkin. Monesti sitä unohtaa, miten messuväki tekee taustatöitä ei pelkästään rakentamisen eteen vaan myös kasvien kukittamiseen messuille, joiden ajankohta on paljon aikaisempi kuin kasvien kukkimisaika tai ulosistuttamisajankohta. Onneksi vihannesten taimien esikasvatus on jo ajankohtaista ja esim. pikkuorvokkeja sekä ruukkunarsisseja voi jo istuttaa ulos. Tiesitkö, että ne kestävät jopa -10 astetta pakkasta? Yöpakkasia esiintyy vielä monissa osissa Suomea, mutta siitä huolimatta narsissit ja orvokitkin kestävät hyvin. Kasvit voivat hieman nuukahtaa, mutta päivän lämmetessä ne venyttävät vartensa taas korkeuksiin. 

Messujen yleiskoristelusta silmiin osui ihanat sinivioletit leinikit. Miten intensiivinen väri niissä onkaan. Tykkään, vaikka en ole sinisen ystävä. Ja missä tahansa on pioneja, niitä minun on kuvattava. Lempikukkani <3 Kävin eilen katsomassa viime keväänä omaan pihaani istuttamiani pioneja ja siellä ne pikkuisen pilkottivat.  Monen suosikkijoulukukka on jouluruusu ja sehän on oikeasti perenna. Voit istuttaa sen puutarhaan keväällä maan sulattua. Sijoita jouluruusu suojaisaan paikkaan, jossa se ei kärsi talvella lumikuormasta. Näin saat siitä kiitollisen kukkijan.


Salainen ovi puutarhaan ... ? Siitä kurkistellessa pääsi ihastelemaan upeaa vesiaihetta kasveineen. Miten ihanalta näyttääkään vanha ovi puutarhassa. Eikä sen tarvitse kätkeä taakseen vesiaihetta, vaikka ihana kasvimaa tai kukkaistutukset. Mitä ikinä keksitkään.
Ruosteinen puutarhatyökalu vielä kahvan tilalle kruunaa toteutuksen.


  


Vanhoja ikkunoita käytetään paljon erilaisissa kasvilavoissa ja taitavimmat rakentavat niistä monimuotoisia kasvihuoneita ja huvimajoja. Messuilla perinnekasveille oli toteutettu ihana kukka-akvaario. Tunnelma oli kuin mummolan verannalla. Ihana tuoksupelargoni herkän vaaleanpunaisena täynnä kukintoja oli yksi akvaarion kaunottarista.

 Onnistunkohan saamaan omasta paprikasta tällaisen? 

Ruosteiset elementit ovat olleet jo muutaman vuoden trendikkäitä puutarhassa. Raudoitusverkosta ja -raudasta saat helposti tuet köynnöstäville kasveille. Edullista ja nopeasti valmista plus rouheaa. Tykkään!
 
Luonnollisuus on yksi puutarhan kuumimmista trendeistä. Mitä luonnonmukaisempi piha, sen huolettomampi. Omalla pihallani on säilytetty luonnontilat mahdollisuuksien mukaan. Istutettavissa kasveissa havut ja männyt ovat pääosassa sekä luonnonkivet. Mikäli sinulla ei ole luonnonpihaa tai kaipaat sellaista, ratkaisu on kuntta. Kuntta eli siirtovarvikko on erilaisista varpukasveista koostuva metsänpohjamatto. Kuntalla pihasta tulee kauniisti suomalaiseen maisemaan sulautuva ja ennenkaikkea helppohoitoinen. Kunttaa messuilla esitteli ja Turun alueella myy Minna Toivanen (klik).


 
Kasvimaan voi perustaa kohopenkkiperiaattella myös puusta tehtyyn lavaan. Eri lokeroihin istutetaan salaatit, perunat ja kukat. Pieneen tilaan mahtuu paljon mutta sopivasti.
Herneille on laitettu kaunis tukikehikko, tässäkin raudoitusverkko olisi toimiva vaihtoehto.
 Oma pihani sai ainakin muutaman uuden suuntaviivan ja ajatuksen. Ihanaa puutarhasuunnitelmien täyttämää kevättä Sinulle!

Puutarhamessupostauksissa esitellyt tuotteet ja yritykset ovat omia valintojani ja poimintojani, joista pidän. Blogiyhteistyökuviot mainitsen erikseen.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kotilaituri
Maira Gall