Keramiikka on nyt in


Vanha ja vintage ovat nyt muodissa. Moni ajattelee vanhan olevan mummolatyyliä alusta loppuun, kalusteista kankaisiin ja materiaalivalintoihin, mutta parhaimmillaan se on oivaltavaa yhdistelyä uuden ja vanhan välillä. Pienikin aidosti vanha esine tuo kotiin ripauksen persoonaa. Esine on puhutellut valitsijaansa. Siinä saattaa olla jokin muoto, kuvio, väri, tyyli, koko, muisto tai tunne, jonka perusteella esine tulee valituksi.

Värien tehdessä vahvaa paluuta koteihin, vanhojen esineiden sävyt ovat parhaita. Ne ovat lempeitä, pehmeitä ja sammutettuja. Hehkuessaankaan ne eivät muutu koviksi tai räikeiksi. Keramiikkaesineet ovat loistava esimerkki tästä. Niiden monimuotoiset kuviot, valon ja varjojen luoma leikki pinnoilla ja liukuen sulautuvat lasitesävyt saavat sydämen sykkimään. Kulhoista tulee alusia kukille, tuhkakupit taipuvat koruastioiksi, mukit, kannut ja kaatimet maljakoiksi ja erilaiset lautaset ja laatat osaksi taulukollaasia.

Kesäkotiimme on päätynyt monta edellä kuvattua keraamista esinettä, joista melkein kaikki ovat vanhoja ja löytöjä kirppikseltä. Mukaan mahtuu muutama uusi ja lahjaksi saatu esine.  Ylimmässä kuvassa on viimeisin löytöni turkulaiselta Puutorin kirppikseltä. Hankin sen pääsiäisviikolla ja sillä oli hintaa 1,5 €. Kulho tai kynttilätarjotin on halkaisijaltaan noin 20 cm ja keksin sille jo monta erilaista käyttötarkoitusta. Upealta se näyttää ihan sellaisenaankin.Marjaana Maulan keramiikkaa voi ostaa uutena suoraan tekijän keramiikkapajalta ja löytää kirppiksiltä. Tämä vihertäväpintainen kannu korkkikansineen on lahja ystävältä, joka tiesi heti minne kannu kuuluu ♥ Kiitos Taina ♥ Kannu pääsi kesäkodin keittiön ikkunalle ja sai pääsiäisenä kaverikseen rosmariinin ja hankolaisesta Alan's Cafen Käsityöpuodista ostetun keraamisen munan.


Tuttua Arabian Kosmos-astiastoa on valmistettu vuosina 1962-76. Sen designista on vastannut Gunvor Olin-Grönqvist ja lautanen on Ulla Procopén malli S. Tutumpi väritys Kosmokselle on ruskea. Siniset ovatkin harvinaisempia ja niitä valmistettiin vain ulkomaan vientiin. Siniset Kosmokset ovat näin ollen hintavampia kuin ruskeat. Satuin löytämään yhden sinisen pikkulautasen (edullisesti vielä) ja se päätyi hyllyyn keramiikkapullojen kaveriksi. Tarkoitus on kerätä erilaisia lautasia ja laattoja seinälle kollaasiksi.


Savipulloja, joissa on myyty jotain katkeroa tai likööriä, löytyy lähestulkoon joka kirppikseltä. Itselläni on niitä ihan minikoosta todella korkeaan kokoon saakka. Ne ovat kauniita sellaisenaan, tai yhden oksan tai heinän maljakkoina. DBKD:n mallistoa oleva Nib-maljakko sopii pullojen kaveriksi ja tuo asetelmaan toivottua mataluutta. Hangon kodin väreihin ja teemaan sopiva pikkutaulu löytyi syksyllä Tampereen Käsityömessuilta.


Tallinnan matkatuliainen, kalalaatta on uusin tulokas tulevalle kollaasiseinälle. Sen vihertävän ruskea väritys ja veikeä tekniikka saavat hyvälle tuulelle ja laattaa on pakko välillä koskettaa. Löysin tämän Telliskiven alueelle rakennetusta Jama Turg-kauppahallista, joka edustaa uutta virolaista arkkitehtuuria ja kauppatorin, hallin ja ostoskeskuksen yhdistelmää. Alhaalla on tarjolla herkkuja kauppahallimaisin ottein, ravintoloita ja ruokapaikkoja moneen lähtöön, torikojumaisia vaatemyyntipisteitä, designmyymälöitä sekä antiikkiliikkeitä. Suosittelen vierailemaan!


Ja kyllä - Ruska-astiat ovat rantautuneet myös Hankoon :D Kaveriksi Ruska-kannu on saanut Kaarna-kaadinta muistuttavan kannun, mutta Kaarna se ei ole. En ole löytänyt tähän vahvistusta enkä kyseistä kaadinta googlaamalla, mutta se on mitä parhain korkeille kukille tai oksille. Jos joku lukijoista tietää tai keksii kannulle nimen, otan sen ilolla vastaan. Voi olla, että kannu on saksalaista tuotantoa muutamien vuosikymmenien takaa. Nimestä tai nimettömyydestä huolimatta se on kaunis!


Keramiikkaa käytetään myös valaisimissa. Tämä lampunjalka suorastaan huusi päästä mukaani. Se on löytö Hangon Temppeli-kirppikseltä ja sillä oli hintaa 2 €. Jalassa on muutama kolhu, mutta se ei haittaa. Nyt pitää testata, toimiiko se tunnelmavalaisimena ilman kupua, jos siihen laittaa väriltään pehmeän valkoisen lampun.

Keramiikkarakkaus on syttynyt minuun jo vuosia vuosia sitten. Olen ollut niiden suhteen joko aikaani edellä tai pois muodista - miten asian haluaa nähdä. Yhtä kaikki, keramiikkaesineitä kannattaa katsella kirppiksillä ja vanhan tavaran kaupoissa uusin silmin. Niillä saat uutta ilmettä kotiin ja tehtyä kivoja ajankohtaisia asetelmia. Niiden ostaminen ei kirpaise pahasti kukkaroa ja ne voi hyvällä omalla tunnolla kierrättää eteenpäin. Ideoi esineille useampia käyttötarkoituksia ja ihan uusiakin.
Olen antanut vanhoja aarteita myös lahjaksi. Toki vain sellaiselle henkilölle, jolle voin ostaa tavaraa hänen kotiinsa, jonka maun ja toiveen tunnen. Muuten en täytä toisen kotia tavaralla.

Uusikin designesine ansaitsee varttuneemman ja kokeneen kumppanin vierelleen, sanon minä.
Mikä esine on tai montako niitä on, päätät sinä.

Onko vintagekeramiikka vienyt sydämesi vai onko sillä porttikielto kotiisi?

These are my old and vintage treasures I have found during past year. Vintage ceramics are so trendy now and flea markets are good places to find ones. If you like to add your home some colours and personality, old ceramic things are good way to start. With a few nice items you spice up not only your home, but your mood too. And with an inexpensive way!


16 kommenttia

 1. Sinulla on silmää valita kaunista keramiikkaa ja taito yhdistää niistä ihania kokonaisuuksia. Kiitos kun olet opastanut minuakin syvemmälle siihen maailmaan. Keramiikka on ollut minullekin aina mieluista mutta sinun kauttasi olen oppinut näkemään sitä vielä monipuolisemmin. Ihania kaunottaria on tämäkin postaus pullollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keramiikassa houkuttaa vahvasti käsillätekeminen ja saven muovailtavuus. Mihin kaikkeen se taipuukaan. Monimuotoiset mahdollisuudet koristeluun ja erilaisiin pintoihin sekä käsittämätön värien ja sävyjen kirjo. Keramiikka ja lasi ovat suuret rakkauteni ♥

   Poista
 2. Täysin vienyt sydämeni. Olen niin onnellinen kuppi ja asetti löydöstäni. 50 senttiä kappale oli ihania 60-70 luvun keraamisia, petroolin värisiä, kuppeja Kierrätyskeskuksessa. Ostin myös yhden turkoosi-ruskean pienen kupposen ja koristelaatan. Aivan ihania löytöjä olet tehnyt ja todella edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania löytöjä ja huippuedullisia olet sinäkin tehnyt ♥ Petroolin väri on upea, jota löytyy useassa sävyssä ja hienosti yhdistettynä vihreään ja ruskeisiin. Mitäs me keramiikkafanit ♥

   Poista
 3. Minusta on ihana yhdistellä vanhaa keramiikkaa uusien astioiden sekaan. Ja, tuota vanhaa keramiikkaa ja astioita kun meiltä löytyy, isoäidin jäämistöistä kun kotiutui! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, sinulla on siellä varmasti ihania aarteita! Paras kattaus syntyy yhdistämällä yllätyksellisesti ja rohkeasti miksaten :)

   Poista
 4. Tuo ylimmän kuvan kynttilänalunen on ihana - samoin tuo kalalaatta! Meillä on jonkin verran vanhempaa ja hieman uuttakin keramiikkaa kotona - ja Sauvon farmilla aika lailla sitä vanhempaa. Ja jos kesällä on Åblogien kirppis, tulee Sauvosta kuorma keramiikkaa tämän ladyn myyntipöydälle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauvon farmi pullollaan aarteita - apua Lady! En malta odottaa kesän kirppistä ja myyntipöytääsi. Alustavat suunnittelut jo muhimassa.

   Poista
 5. Tosi kauniita! Nuo aidot ja ehkä jopa uniikitkin esineet tekevät kodista kodikkaan. On kiva, ettei jokaiselta löydy samoja massatuotantoesineita, vaikka kauniita olisivatkin.
  Ja todella jännä, että suomalainen ja japanilainen keramiikka on loppujen lopuksi tosi lähellä toisiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, että kodikkuus syntyy omaperäisistä esineistä. Miten yhdistelee uutta ja vanhaa, sillä on iso merkitys. Massatuotantona valmistettu ei huuda nimeään, jos se on osana kokonaisuutta eikä päätähti ;) Japanilaista ja suomalaista keramiikka yhdistänee juuri rakkaus yksinkertaisuuteen, ehkä lievään koruttomuuteen ja aitouteen.

   Poista
 6. Upeita löytöjä olet tehnyt! Tuosta valaisimesta tulee mieleen isotätini, jolla oli lapsuudessani juuri tuollainen samanlainen. Kalalaatta on upea ja siitä minulle tulee joku mielleyhtymä Birger Kaipiaisen tuotantoon. Savipulloja näkyy myös pääkaupunkiseudun kirppareilla mutta usein niissä on vähän säröjä suuaukossa. Olen metsästänyt nimittäin tällaista jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalalaatassa on tosiaan Kaipiaisen henkeä. Valaisimen sympaattisuus ja selkeä kuviointi värin lisäksi ihastutti. Olisi mielenkiintoista kuulla tarinoita, joita lampulla olisi kerrottavana :)
   Pitääkin laittaa savipullohaaveesi korvan taakse;)

   Poista
 7. Voi miten hienoja löytöjä, niin kauniita esineitä ja kivat kuvat! Eniten minua noissa vanhoissa tavaroissa viehättää niistä huokuva "elämä"..sitä aina miettii mitä kaikkea nämäkin tavarat ovat nähneet ja kuulleet, kuka niitä on käyttänyt, millaisessa kodissa ne ovat ennen olleet..jne.:) Ihanaa alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 8. Voi tuota lampun jalkaa - ihana! Keramiikka sopii myös mulle - vanha ja vintage, ihan niin kuin minäkin ;)

  VastaaPoista
 9. Keramiikka on todella in!

  Olen keräillyt viime aikoina yhtä jos toista keramiikkaa. Tuntuu todelliselta "Liisa ihmemaassa" -fiilikseltä, kun löytää ihan perin kummallisia, erikoisia ja samalla kauniita keramiikkaesineitä. Alkaa olla jo varsinainen kokoelma. Niistä tullee vielä blogiini joskus.

  Ja mikä hauskinta tässä - keräilen Marjaana Maulan lintuja :)

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall