Sisusta ruskealla


Kuva: Jotun

Ruskean rantautuminen sisustukseen on saanut monia puistatuksia aikaan. Mielikuvat 70-luvun ruskeista seinistä, huonekaluista ja tekstiileistä on vahvasti muistissa. Ruskealla sisustaminen ei tarkoita, että kaikki seinät ja pinnat, kalusteet, tekstiilit sekä pientavarat olisivat yhtäkkiä ruskeita. Haluankin kirjoituksellani avata, miten sisustaa ruskealla ja aikaan saada harmoninen ja lämmin tunnelma värillä, jota on saattanut jopa karttaa.


Kuva: Carl Hansen and Son

Erilaiset hiekan sävyt ovat ruskeita. Tiili- ja laattapinnoilla sekä erilaisilla pinnoitteilla, kuten sementti, laasti ja hartsi, joihin voi sekoittaa mukaan väripigmenttiä, saa aikaan maanläheisiä ja ruskeansävyisiä pintoja. Ruskean ei siis tarvitse olla tummasävyinen, se voi olla monen erisävyinen vaalea.

 Kuva: Jotun
 Kuva: Jotun
 Kuva: String

Kuva: Jotun

Monesti trendiväri maalataan seinään. Beigen sävyt ovat lämpimiä, vaaleita ruskeita. Beigen sanotaankin olevan uusi harmaa. Kylmästä sävymaailmasta ollaan siirtymässä joka tapauksessa lämpimämpään, oli sitten väri mikä tahansa. Yllä olevissa Jotunin kuvissa nähdään munakoisoa ja tummaa tiilenpunaista sekä lämmintä mohairin vaaleaa. Stringin kuvassa on käytetty syvää kaakaon sävyä, jolla on maalattu niin seinä kuin hyllykin. Näin on saatu aikaan intensiivinen ja tyylikäs tunnelma - ja se trendikkäin.

Kuva: Anno

Yksi tämän hetken lempikuvistani on tämä, Annon showroomilta, Villa Annosta otettu kuva. Seinissä on Siparilan ruskeaa Vire-paneelia, joka taittaa valoa kauniisti. Vire-paneelin on suunnitellut Ristomatti Ratia. Vire-paneelia on ollut jo saatavilla käsittelemättömänä puunvärisenä, mattamustana ja valkoisena. Ruskea Vire on uusin värivaihtoehto ja tuo modernia 60-luvun henkeä tilaan. Paneelia käytetään nyt kattojen lisäksi seinissä, sängynpäädyissä, erilaisina tilanjakajina ja kiintokalusteiden pintoina.

 Kuva: String
 Kuva: Blau
Kuva: Blau

Puupinnat ja erityisesti tummat sellaiset valloittavat kotimme. Kirjahyllyissä, keittiökaapistoissa ja muissa kiintokalusteissa päätään nostaa savutammi ja tummat jalopuut. Huomionarvoista on, että kaapistojen rungot sekä väli- tai taustaseiniksi valitaan samaa puuta kuin kaapistot ovat. Kaikkia kiintokalusteita leimaa kalustemaisuus ja mittatilauksella valmistetut kaapistot kasvattavat suosiotaan.

 Kuva: Royal Silver
 Kuva: Carl Hansen and Son
 Kuva: Jotun
Kuva: Jotun

Ruskeat sohvat syrjättävät harmaat. Kangaspintaisina sametti ja erityisesti vakosametti tulevat. Itselläni vakosametti saa kylmänväreitä aikaan, jos sametin vakoa vetää kynnellä. Huh huh! Myös hieman froteemainen, pehmeä pinta tekee paluun. Verhoilumateriaalina ruskeaa, patinoitunutta nahkaa ei voita mikään. Kuvassa oleva Huntsman tuoli on Borge Mogensenin 1950-luvulla suunnittelema ja kovasti haviteltu yksilö uutena, mutta erityisesti vanhana. 

Miten sitten lisätä ripaus ruskeaa, mutta ei liikaa? Jotunin kuvissa on loistava esimerkki siitä. Ikean Lack-hyllyt on maalattu ajankohtaisella ruskealla ja sijoitettu suljettuun ovisyvennykseen.Todellinen katseenvangitsija ja kierrätysidea niille varastossa lojuville valkoisille Lack-hyllyille.

 Kuva: Carl Hansen and Son
 Kuva: Franckly
 Kuva: Creanno
 Kuva: Carl Hansen and Son
 Kuva: Carl Hansen and Son
Kuva: Värisilmä

Entä jos kaipaa vain vähän ruskeaa ja haluaa kokeilla, miten se sopii omaan kotiin ja tottuuko oma silmä siihen? Vastaukseni on kirppikset, ekomyymälät, vanhan tavaran kaupat, second hand myymälät, Tori.fi, Marketplace jne. Kaikenlainen keramiikka, maljakot, kupit, kulhot, kannut ym. tuovat sisustukseen palan trendikästä ruskeaa ja sitä käsintehtyä rosoa ja persoonallisuutta, jota peräänkuulutetaan. Kasvipuolella ruskea on nähty sisustuksessa jo erilaisten heinien muodossa, joten nyt on risujen vuoro. Astioissa ja esineissä voi leikitellä eri sävyisillä ruskeilla ja yhdistellä ennakkoluulottomasti. Edullisen ostoksen voi hyvällä omalla tunnolla laittaa takaisin kierrätykseen, ellei se ollutkaan oma juttu. Puuesineet ja huonekalut tuovat lämpöä ja taas sitä ruskeaa kotiin. Kehoitankin sinua käymään oma kotisi läpi ja tulet yllättymään, miten paljon sieltä jo löytyy eri ruskean sävyjä, vaikka et ruskean ystävä olisikaan.
 
Lopuksi muistuttaisin Francklystä (klik tästä)!
Franckly on markkinapaikka käytetylle designille. Francklyssä voit ostaa käytettyä designia tai myydä sitä. Suosittelen tutustumaan! (Tämä ei ole maksettu mainos, vaan henkilökohtainen suositteluni.)

Joillekin ruskea on ikuinen inhokki, minulle se on ikuinen suosikki ♥ Ruskean trendikkyys ei merkitse minulle niin suuresti, koska ruskea on yksi kotini lempiväreistä nyt ja aina.

PS. Pitää kertoa, että yksi pieni unelmani täyttyi tällä viikolla. Löysin Salon Ekotorilta Ruska-maljakon ... tai no, siellä se oli ollut jo pidempään, mutta en ollut vain raskinut sitä syystä tai toisesta ostaa. Nyt hinta oli pudonnut 10 eurolla ja maljakko lähti mukaani. Löysin myös kokoelmastani puuttuvan pienen tuhkiksen ja puukantisen purkin.

Mukavaa talvilomalauantaita!

♥ Kati

4 kommenttia

 1. Ihania kuvia <3 ja ruskea on ollut mulla pitkään lemppari väri. Tumma pähkinä on kyllä tyylikäs vaalean rinnalla.Oikein ihanaa kevättä ja terkut aurinkoisesta Torniosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi ♥ Ruskea on ikisuosikkini. Erilaiset puunsävyt ovat kauniita ja itseäni vetää juurikin tummemmat sävyt. Aurinkoista kevään odotusta myös täältä etelästä :)

   Poista
 2. Ei pelätä ruskeaa täälläkään! Puuta ja ruskeaa nahkaa - siinä sisustuksen perusta. Muutenkin sellaista klassista niin aina on joku kohta trendikästä vaikkei mitään muutoksia tapahtuisikaan ;)
  Kauniit, harmoniset kuvat olit valinnut!

  VastaaPoista
 3. Do you need personal loan?
  Loan for your home improvements,
  Mortgage loan,
  Debt consolidation loan,
  Commercial loan,
  Education loan,
  Car loan,
  Loan for assets.
  financialserviceoffer876@gmail.com WhatsApp +918929509036

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall