Ruukkuistutukset | mustaa ja hopeanharmaata

Lomalla viimeinkin, vähän blogistakin sekä puutarhahommista. Kesähelteissä joku on jättänyt etupihan orvokit kastelematta ja tulos oli lohduton. Loman kunniaksi suuntasin kasviostoksille Viherlassilaan. Halusin etupihan ruukkuihin jotain ei kukkivaa tällä kertaa. Ajatuksena oli heinät tai sitten pieni puu tai pensas.
Mukaan tarttuivat sulkamustaselja, sambucus nigra 'blakc lace' ja ohotanmaruna, artemisia schmidtiana 'silver moud' seuraavin perustein:


- soveltuvat aurinkoon ja paahteeseen
- värit kohdillaan: musta ja hopeanharmaanvihreä
- jotain korkeaa, jotain matalaa
- täyttävät neliöruukut
- voi istuttaa talveksi maahan
Sulkamustaselja on koristeellinen pensas, joka on kasvutavaltaan matala. Sen kasvukorkeudeksi on sanottu 100 cm. Siinä on keskikesällä avautuvat punertavat kukinnot. Seljan lehdet ovat mustanpunaiset ja siron kapealiuskaiset. Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Sulkamustaselja talvehtii hyvin suojattuna ja sietää leikkausta. Minua viehätti musta väri, yllätyitkö ;)Ohotanmaruna on aurinkoisen paikan perenna, jonka kukintatapa on höyhenmäinen. Sen tuntu on ihanan pehmeä ja väriltään se on hopeanharmaan vihreä. Sen kasvukorkeus on noin 30 cm. Ohotanmaruna on kivikkojen ja perennaryhmien kasvi.Etuterassin neliöruukut ovat kestävää komposiittimateriaalia. Näyttävät ihan betonilta, mutta ovat paljon kevyemmät ja helposti liikuteltavammat kuin betoniset. Ruukut kestävät myös pakkasta, joten niiden "asua" voi vaihtaa kauden mukaan eikä talvisäilöön kiikuttamista tarvita. Mitä pidätte uusista ruukku"kukistani"? Olisiko kukkivat olleetkin parempi vaihtoehto?


Nyt nauttimaan ihanasta auringosta, kesäfestareista, reissuista, lomasta ja ihanasta viikonlopusta. Helteistä viikonloppua!

12 kommenttia

 1. Näyttää tosi hyvältä! Kukkivat ovat kauniita mutta minun silmäni lepää tänä kesänä juuri tämän tyyppisissä istutuksissa. Tuo ruukku on myös upea! Me tultiin juuri kotiin ja jännäsin miten kasvihuoneen ja terassin kasvit ovat selvinneet helteistä mutta näyttäisi että hyvin ovat pärjänneet muutaman päivän ilman hoitoakin. Kivaa viikkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Ruukut ovat todella toimivat ja muotonsa puolesta monikäyttöiset. Seuraavaksi istutaan vaahteran ruukkuun! Yllättävän hyvin kasvit pärjäävät parisen päivää ja hyvä niin, että voi välillä reissata :)
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Voi kun ovat kauniita! Meillä isäntä istuttaa joka vuosi kukkivia parvekkeelle ja etupihalle - ja sitten niitä ei kukaan jaksa hoitaa - no, tietäähän sen, miltä ne näyttävät.
  Ihania lomapäiviä, Kati!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukkien kanssa ei kuulu ressata :)
   Kauneus on tärkeää! Ihania lomapäiviä, Arja!

   Poista
 3. Peukutan tälle kovasti! Ihana väriyhdistelmä <3 Ohotanmaruna on kuulunut suuriin puutarharakkauksiini vuosia, ja 'Black lacea' olen koittanut metsästää puutarhamyymäläkierroksillani jo pitkään - tuloksetta. Täytyy ilmeisesti suunnata Viherlassilaan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohotanmaruna on niin upea väreiltään, muodoltaan ja tyyliltään, että oi oi! Black Lace taas oli sellainen, johon törmäsin eli loistolöytö! Viherlassila on kyllä siitä ihana paikka, että siellä on laaja valikoima ja erikoisempiakin löytyy. Ja ellei löydy, voi niitä toivoa seuraavaksi kaudeksi.

   Poista
 4. Ihanalta näyttää, itsekin tykkään vihreistä :) Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna, onnistunut kokonaisuus minustakin :) Mukavaa lomaa myös!

   Poista
 5. Ihanat ruukkuistutukset! Tuo selja on niiiin kaunis, en ole koskaan aiemmin
  törmännyt moiseeen kasviin puutarhoilla. Ja nuo komposiittiruukut, ne ovat
  ihan täydelliset, paljon kauniimmat kun mun polyrottinkiruukkuni.
  Itsekin vähän pelkäsin, että kaikki kesäkukkani olisivat mennyttä kalua, kun
  eilen palasimme viikonloppumatkalta. Vaan hyvin olivat helteestä huolimatta
  kestäneet. Ainoastaan hortensiat olivat vaihtaneet väriä lilasta vihreään, tuota
  lilaa väriä ei vissiin enää takaisin saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Teija! Kasvit ovat kyllä lempparini. Ruukut olen hankkinut sillä mielellä, että niihin saa istutettua melkein mitä vaan eli tilaa löytyy. Tai halutessaan voi mullan pinnan täyttää katteella tai koristekivillä. Ne varaavat kivasti kosteuden mullassa ja niiden avulla voi pidentää hieman kasteluväliä. Mullan ja/tai veden kalkkipitoisuus vaikuttaa hortensioiden väriin. Sitä voi estää jollakin lannoitteella. Minusta hortensioiden ihanuus on niiden värin vaihtuminen. Valkoiset muuttuvat pikkuhiljaa pinkeiksi ja kauniin viininpunasiksi syksyn edetessä. Hienoa, että kukkasi olivat säilyneet näillä helteillä!

   Poista

© Kotilaituri
Maira Gall