Saunafani lauteilla

Rakastan saunomista. Kuiva ja couperoottinen ihoni taas ei, mutta saunomisesta en ole silti valmis tinkimään. Meillä on nyt puulämmitteinen sauna, jonka lempeissä löylyissä tulee saunottua valehtelematta päivittäin. (Perheen miesväki latoo uutta satsia polttopuita varastoon tätä kirjoittaessani.) Pääsiäislomalla meillä oli ilo päästä savusaunaan ystäviemme luona. Savusaunanlämmitys pitää aloittaa jo aamulla ja koko prosessi onkin pitkäjänteisen lämmityshommaa. Lopputulos kyllä palkitsee ja mikään ei voita hetkiä mustan saunan pimeässä sylissä, jossa lauteet on muotoiltu makuusentoon soveltuvaksi, pään alle tulee puupalikka tyynyksi ja jalat nostetaan kohti kattoa, parrun päälle. Se hiljaisuus, kuumien kivien pitkä pihinä ja lempeä lämpö ystävän seurassa. Kun kukaan ei halua sinulta mitään, ja puhutaan, vaan kun puhuttaa.
Kiitos taas M & O-P!


En rakasta tulikuumia löylyjä vaan niitä lempeitä ja pehmeitä, joissa jaksaa istuskella ja välillä käydä
jäähdyttelemässä ulkona. Ainoat kerrat, jolloin en sauno, ovat ne, jolloin pulahdan paljuun. Ensi viikolla tämäkin saunatonttu kokee jotain uutta saunahistoriassaan, nimittäin saunajoogan. Minulle ja ystävälleni tarjoutui mahdollisuus lähteä helatorstaina Kauttualle tutustumaan upeaan Alvar Aallon suunnittelemaan Jokisaunaan saunakulttuuriviikolla sekä osallistumaan saunajoogaan.
En malta odottaa, sillä saunajoogan kokeilu on käynyt monesti mielessä, mutta syystä tai toisesta jäänyt aina ajatuksen asteelle. Samalla reissulla kun vielä pääsee tutustumaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin - voitte kuvitella, että olen innoissani.

Jokisaunaan voitte tutustua täällä  ja Suomalaisen Saunan viikon 1.-7.5. ohjelma löytyy Jokisaunan Facebook-sivulta.


 Tämä tyttö lähteekin nyt saunanlämmitykseen :) Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

13 kommenttia

 1. Minä raksdtan sellaisia kosteita löylyjä, voisin istua puulämmitteisessä saunassa tunteja. Meillä kotona on sähkösauna, eikä sen löylyt ole kovin ihoystävälliset.
  Hyviä löylyjä ja kivaa alkavaa viikkoa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosteat löylyt ova parhaita ja niistä nauttii mieli ja ihokin.
   Kiitos, Outi, innolla odotan tulevaa saunajoogaa ♥

   Poista
 2. Ihanan näköinen sauna, tunnelmallinen. Makea tuo katto. Parasta saunomisessa on sopivan kosteat löylyt, jalat kohti taivasta ja hiljaisuus.
  Kivaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäviemme savusauna on niin hieno ja tykkään juuri tuosta heinäkatosta. Kivaa viikkoa myös :)

   Poista
 3. Miten tunnelmallinen bastu! Kelpasi saunoa ja vilvotella näissä olosuhteissa. Sauna rentouttaa ja puhdistaa putipuhtaaksi. Hyvää uutta viikkoa Kati!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi savusauna tästä paremmaksi muuttua ja siellä puhdistui myös sielu ja mieli :) Hyvää viikkoa myös sinne, Hanna!

   Poista
 4. Oioi miten tunnelmallinen savusauna♥ Ja ihana että saunajoogaunelmakin toteutuu♥ Mä olen kerran elämäsäni käynyt savusaunassa ja kokemus tosiaankin jäi mieleen.. Pohjois-Karjalassa, Lieksassa, hiekkaharjun päällä ja kaivosta nostettiin kirkasta juomavettä. Ehkäpä tuore suhde tulevaan aviomieheenkin vaikutti asiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä savusauna on kyllä ihana, vähän mystinen ja siellä on oma tunnelmansa ♥ Sut siis testattiin heti suhteen alussa ;) etkä pelästynyt "savustusta"!

   Poista
 5. Voi miten ihana savusauna, niin tunnelmaa täynnä! Itsekin rakastan savusaunan leppeitä löylyjä ja savun tuoksua ei mikään voita. Upein saunakokemukseni on Kemiön Storfinnhova Gårdilta, jonka vetonaula on metsään rakennettu elämyksellinen savusauna. Graniittinen sauna on rakennettu osittain maan alle ja sitä halkoo puro. Tuossa taianomaisessa saunassa voi löylyjen välissä vilvoitella viileässä purossa ja ihastella satojen kynttiläliekkien tanssia kivien pinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Storfinnhova Gårdin savusauna kuulostaa sellaiselta, että siinä on jo suomalaista eksotiikkaa kerrakseen. Tuollaisiin paikkoihin on elämyksellistä päästä.

   Poista
 6. Voi, miten tunnelmallinen sauna! Kyllä tuolla kelpaisi saunoa. Rakastan lempeitä löylyjä. Kotona meillä on sähkösauna, jossa ei pääse puulämmitteisen kiukaan saati savusaunan tunnelmaan. Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savusaunassa pääsee arjen yläpuolelle ja löylyt ovat omaa luokkaansa. Siinä on jotain mystistä! Puulämmitteistä saunaa ei ole voittanutta :) Aurinkoa sinnekin!

   Poista
 7. Täällä yks saunafani :D Tulee saunottua vilukissana monta kertaa viikossa (kesät talvet), vaikka sähkösauna onkin. Onhan puusauna kaikista paras! Niin hyvä happi siellä, että voi saunoa vaikka kuinka monta tuntia. Ihana tuo kuvan sauna!!

  VastaaPoista

© Kotilaituri
Maira Gall