Saunan suunnittelua

Uuden kotimme remonttihommat edistyvät ja vähän on sellainen olo, että minä en meinaa pysyä raksaavan miehen perässä juttuineni. Mutta yritetään. Asunnon remontti on hyvällä mallilla ja paljon on saatu jo valmista aikaan. Suunnittelun alla ovat sauna ja suihkutilat (muut tilat ovatkin jo työn alla tai suht valmiina). Asunnon saunatilat on remontoitu parisen vuotta sitten ja ne ovat siistit, mutta kyllähän ne uusiksi menevät silti. Suihkutilan kanssa pähkäillään vielä materiaalivalinnassa, mutta vahva vaihtoehto on hartsipinnoite. Tästä myöhemmin lisää, kun olemme tutustuneet toimittajan kanssa tilan mahdollisuuksiin ja sopiviin materiaaleihin.

ENNEN KUVAT SAUNASTASaunan puolella taas lauteiden muoto tulee muuttumaan suorakulmaiseksi ja kaarevista linjoista luovutaan. Samalla tilaan tulee kaide turvaamaan saunottelua.
Laudepuuksi valitsemme joko harjatun ja tummalla paahdolla lämpökäsitellyn lepän tai lämpökäsitellyn haapapaneelin. Molempien laudemateriaalien väri on suht sama ja olemme todenneet sen kauniiksi ja toimivaksi saunamateriaaliksi. Molempia paneeleita saa teräväkulmaisina ja lauteista tulee selkeän penkkimäiset. Molempien paneelivaihtoehtojen pintaan voi halutessaan levittää parafiiniöljysuojan, jolloin puun väri syvenee entisestään. 


Nykyinen kiuas on toimiva, pari vuotta sitten uusittu ja saa palvella meitä sellaisenaan. En tainnut mainitakaan, että tulevassa saunassamme on puukiuas. En malta odottakaan sen lempeitä löylyjä ja sitä hetkeä, kun pääsee sytyttämään saunan pesän ekan kerran. Arjen pieniä iloja. Tarkoituksemme on säilyttää kiukaan takana oleva punaruskeatiilinen seinä. Aluksi suunnittelimme siihen betonitasoitetta, mutta seinän väri ja tyyli on niin kaunis ja se kuvastaa talon aikakautta hienosti.
Kun jossakin kohtaa vuorossa on uuden kiukaan hankinta, valintamme kallistuu KIVI-IKI kiukaaseen, jonka selkeä muoto iski heti sydämeen ja joka lupaa muhkeat löylyt. Läpinäkyvyytensä ansiosta kiuas valaisee saunan luonnollisesti ja lauteilla rentoutuessa voi ihailla tulta. Tämäkin on plussaa, sillä tässä kodissa ei ole takkaa.


Löylykauha ja saunakiulu Lumo, saunamittari Bastuu. Nämä löytyvät mm. Sarokkaan valikoimista ja verkkokaupasta.Tulitukku-saunatyyny ja -laudeliina sekä Terva-pyyhkeet Lapuan Kankurit.

Ja pitäähän saunakin sisustaa! Saunakiulu, löylykauha, saunamittari, saunatyynyt, laudeliinat.
Suomalaiseen saunaan valitsen suomalaisia tuotteita.
Opamuurikan Lumo-saunakiulu ja -kauha viehättävät muodoillaan sekä värityksellään. Kiulu on sisältä harjattua ruostumatonta terästä ja ulkopuolelta mattamusta. Puusaunassa tarvitaan myös lämpömittari ja valintamme on Bastuu. Pellavafanille ei tuota tuskaa haalia useampia laudeliinoja, niin uusia kuin vanhempaa tuotantoa olevia. Insta-seuraajani ovatkin jo nähneet Habitare-ostokseni - Tampellan vanhat laudeliinat. Nämä löytyivät Punaisen Ristin Kontti-myymälästä. Pyyhkeissäkin rouheinen pellava ja puuvilla ovat lemppareitani. Pehmeäksi pesty vohvelipellava on tarttuu matkaan, mikäli sellainen tulee harmaan tai mustansävyissä vastaan. Myös tummansininen on alkanut hiipiä tajuntaani, vähän kuin varkain. Nämä Tampellan laudeliinat olivat toinen sininen pilkahdus jo, mitäköhän vielä onkaan tiedossa, kun remonttimme etenee ja päästään maalipintoihin.


Onko sinulla kokemusta hartsipinnoitteesta suihkutilassa tai mikrosementtivaihtoehdosta?
Vinkkaa ihmeessä kokemuksistasi tai ideoistasi, sillä nyt niistä on apua, kiitos :)

PS. mayn-käsisaippua-arvonta on käynnissä vielä puoleen yöhön saakka, joten eikun osallistumaan!
Arvontaohjeet löydät edellisestä postauksesta :)

10 kommenttia

 1. Itse pesutiloissa ei kokemusta ole, mutta muutoin kyllä löytyy noin sadan neliön verran kokemusta ;). Olen ollut äärettömän tyytyväinen valintaan ja meillä on alakerrassa se silein vaihtoehto. Uskon, että ei ole liukas lainkaan, mikäli lisää karheutta mukaan. Mielenkiintoista seurata tätä projektia. Ja täytyy sanoa että hitto te olette ahkeria! En meinaa minäkään mukana pysyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesutiloihin meille on suositeltu hartsipinnoitetta, muualla asuntoon tulee Weberin Casa Floor-pinnoite ja wc-tiloihin, joissa ei suihkua eikä lattiakaivoa, on suunnitteilla mikrosementti. Katsotaan, kääntyykö aatokset vielä neljän viikon sisällä toisiksi, nimittäin sen verran on vielä aikaa muuttoon :) Ja totta on, että ollaan oltu ahkeria, erityisesti mies. Eilenkin käytiin ostamassa kodinhoitohuoneen kalusteet, matkoineen meni tunti tähän prosessiin. Mutta yritetään Jutta pysyä mukana! Odotan innolla teidän projektianne ♥

   Poista
 2. Ihanat tilat siellä on. Saunasta tulee varmaan tilavampi kun kaarevista muodoista luovutte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Saunaan tulee lisää tilaa, tosin kuva vääristää hieman, kaventaa tällä kertaa. Sauna on kivan kokoinen ja tasanne tarjoaa mahdollisuuden laittaa penkit kahdelle seinälle.

   Poista
 3. Voihan saunaremontti! Mahtavaa! Meillä pesutilat kaipaavat myös päivitystä. Edellisten asiakkaiden kiinan laivan diskonlattia (tämä on siis ihan tosi mistä laatat ovat tulleet) tummanpunaiset laatat ovat tarinansa mukaan kyllä hauskat, mutta voiko olla pimeämpää koppia. No ehkä sitten joku päivä =D Innolla seurataan teidän remonttia!! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa kiinnostavalta toteutukselta tuo teidän lattia! Eksotiikkaa ja kiva tarina, joten sietää pimeyttäkin hieman :) Tervetuloa matkaan ja yritän postailla remppakuulumisia sekä pitää mielenkiintonne yllä!

   Poista
 4. Meillä taitaa olla lämpökäsiteltyä haapaa saunassa, ja kyllä vaan tykkään sävystä. Kauniit suunnitelmat siellä! Löylykauha jäi vähän kutkuttelemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sävy on kyllä kaunis ja silti luonnollinen. Täysin vaaleat lauteet eikä mustatkaan ole meille se juttu. Kiitos, Teija! Löylykauha on tsekattu myös livenä, tosi kaunis ja hintakin on edullinen.

   Poista
 5. Hyvät on teidän suunnitelmat. Me toteutimme toukokuussa kiukaan vastusten rikkouduttua saunaremontin. Seinät käsiteltiin sävytetyllä saunasuojalla ja lauteissa luovuttiin kans ns muotolauteista. Uudet lauteet tehtiin leppälankusta ja saunasta tuli simppeli. Tykättiin muutoksesta ja on palvellut "uusvanhana" erinomaisesti. Myötäistä tuulta remonttiin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leveä lankku on kaunis ja saunasta tulee simppeli. Mukava kuulla, että olette tykänneet. Kiitos, rempan loppukiri alkoi ja 4 viikkoa muuttoon :)

   Poista

© Kotilaituri
Maira Gall