Yrttipäivä 14.5.

Yrttien kasvattaminen on yksi kevään suosikkipuuhiani. Ei siemenestä vaan laatutaimesta, jolloin valmiin tuotteen odottaminen ei vie pitkään ja satoa alkaa saada jo heti miten. Eikä ihan helpolla epäonnistu :) Minulla ei ole kasvihuonetta ja kasvatan yrttejä ja kasveja ensin sisällä ja sään lämmettyä siirrä ne ulos, katetun terassin suojaan. Viime vuonna keittiöpuutarhassa kasvoi rosmariinia, oreganoa ja minttua sekä paprikatomaatti.



Yrttini ja muut hyötypuutarhan kasvit hankin Liedon Kukasta ja Puutarhasta. Enkä pelkästään siksi, että puutarha on lähitoimijani vaan myös siksi, että laadukkaampia yrttejä, taimia ja kukkia saa hakea. Puutarhaa luotsaa Niina yhdessä miehensä Matin kanssa jo neljättä vuotta. Alunperin puutarha on kuulunut Niinan isälle. Nyt puutarha on avoinna kesäajan tarjoten kesäkukkia ja hyötypuutarhan kasveja, jotka ovat kiinni ajassa ja trendeissä. Kaupan päälle saa ohjeet ja neuvot tai mikäli tulee valinnan vaikeus, saat helpotusta siihenkin. Palvelu on ehdoton tämän paikan valtti.


Tänä vuonna ikkunalla kasvaa viininlehteä, greippiminttua, oliiviyrttiä, ruoho- sekä kiinansipulia sekä uusi tomaattilajike nimeltään 'Andine Cornue' (Solanum lycopersicum). Tomaatti muistuttaa pitkää paprikaa, joka kypsyys aikaisin ja on hyvin täyteläinen. Ihana syödä suoraan pensaasta tai grillata oliiviöljyn ja suolan kera. Tämä paprikanmuotoinen Andine pääsee ulos, kun yön lämpötila ei laske alle 8°C. Sitä ennen tomaatti saa kasvaa olohuoneessa, isojen ikkunoiden äärellä.


Oliiviyrtti on minulle uusi tuttavuus. Se oli jo viime kesänä melkoinen hittiyrtti ja tänä vuonna se osoittaa yhä suosionsa. Olen napsinut sitä jo kasvisnyytteihin, jotka teemme grillissä folionsisään käärittyinä. Greippiminttu päätyy kesämohitoihin ja viinilehti salaattiin tai lisukkeeksi sellaisenaan.


Yrttien käytössä minulla on vielä opittavaa ja siksi suuntaankin huomenna helatorstaina Liedon Kukan ja Puutarhan yrttipäiville https://www.facebook.com/events/833486896732884/ Kurkkaa Facebookista lisää ja tule sinäkin! Nyt on yrttivalikoima parhaimmillaan ja saat kaupan päälle vinkkejä poikineen.

Mikäli yrtit eivät innosta, mutta kesäkukat kyllä, tässä muutama upeus, jotka kannattaa käydä hankkimassa, ennen kuin loppuvat.


Tämä kuvassa oleva valkoinen verenpisara amppelissa on huikea kaunotar! Verenpisara on tunnetusti vanha kukka, joka on nähty mummolan portailla tai verannalla. Ja juurikin syvänpinkkinä. Mutta kuten mainitsin, että Liedon Kukassa ja Puutarhassa on tapana olla ajanhermolla, sieltä löytyy tämä verenpisara valkoisena lajikkeena, jonka kukka on pionin kukan kokoinen. Käsittämättömän upea! Tällainen on saatava, vielä en uskaltanut sitä hankkia, mutta huomenna se on tehtävä, etten jää ilman. Mitäs pidätte?







Valikoimissa orvokkeja, petunioita, hortensioita, upeita kesäamppeleita, köynnöksiä,
heiniä, tomaatteja, kurkkuja ... siis vaikka mitä!
Liedon Kukkaan ja Puutarhaan, Pinomäentie 6 Lieto, ajaa Turun keskustasta 20 minuuttia. Liedon valoristeyksen jälkeen pari sataa metriä ja oikealle. Seuraat vaan kylttejä ja runsaan kilometrin päästä olet perillä.
Pihalla on runsaasti parkkitilaa ja huomenna yrttipäivän lämmikkeeksi tarjolla myös kahvia klo 10-14 .Ajo-ohjeen Turun suunnasta löydät täältä!

Nähdään yrttipäivillä!

12 kommenttia

  1. Eeeeeeih, en millään pääse huomenna käymään, mutta aiheutit kyllä entistäkin suuremman yrttikuumeen! Hain Liedon Kukasta ja Puutarhasta orvokkeja vapun salaattiin ja samalla ostin muutamia yrttejä. Ne ovat aivan huikean vahvan oloisia, joten voin yhtyä täysin paikan ylistykseen jo tällä kokemuksella. Tuollainen valkoinen verenpisara täytyy myös ehdottomasti saada, samoin se tomaatti - ja lisää yrttejä. Toivottavasti niitä löytyy vielä kesäkuun alussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli mielit omasi takuuvarmasti, laitahan mulle kauppalappua niin teen ostokset puolestasi! Verenpisaralle veikkaa nopeata myyntikautta ja hittiyrteille samoin. Ovat niin vahvaa ja vankkaa tekoa, että viime kesänä pienessä keittiötarhassani alkoi olla ylituotantoa :) Näen tuon verenpisaran isossa ruukussa, josta se pääsee roikuttamaan ihanat kukintonsa alas tai sitten amppelissa...

      Poista
  2. Olen kylvänyt omat yrttini siemenistä ja malttamattomana odottelen koska ne oikein alkavat itämään ja miten niiden kanssa käy :) Tuo verenpisara on valkoisena todella kaunis. Toivottavasti tännekkin suunnalle suomea tuollaisia saapuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylväminen on ihanaa, mutta itse en malta tai sitten herään siihen liian myöhään. Tämä semikasvatus sopii mulle. Tuo verenpisara on käsittämätön - vähän kuin medinilla mutta valkoinen :) Laitahan Clivia toivetta lähipuutarhaan, että tällaisia!

      Poista
  3. Olemme kovasti pohtineet, että mitä yrttejä sitä kesäksi hommaisi. Tässä tulikin kivasti uusia vinkkejä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että yrttipostauksesta on iloa! Oliiviyrtti on tosi monipuolinen ja kiinansipuli muuten kuin ruohosipuli, mutta maku vähän valkosipulimainen.

      Poista
  4. Kiitos kivasta kirjoituksesta! Olen tänään duunimatkalla Hesassa, enkä pääse tulemaan Yrttipäiville. Kesäkuussa voisin ostaa muutaman yrtin mukaan, erityisesti tuo oliiviyrtti kiinnostaa paljon. Olen vaan niiiiin onneton yrttien kasvattaja :( Ostin Granitista muutaman hauskan puutarhajutun eilen ja ne pitää saada käyttöön, joten yrttejä ostamaan siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliiviyrtit alkavat olla melko vähissä mutta mulla on niitä muutama tällä hetkellä.
      Oliiviyrtti toimii salaatissa ja grillatessa tosi kivasti.

      Poista
  5. Kiva postaus, itsekkin aika vähän on tullut yrttejä käytettyä. Täytyy pikkuhiljaa tehdä uusia aluevaltauksia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Suffeliini! Yrtit ovat helppoja ja niistä on hyötyä :)

      Poista
  6. Minä olen ihan peukalo keskellä kämmentä näiden pihajuttujen kanssa, mutta uskaltauduin hankkimaan persiljan, ruohosipulin ja timjamin, saas nähdä kuinka käy...
    Blogissani on menellään aika hauska arvonta jos englanninlakut kiinnostaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, Sanna, uskon, että hyvin käy :) Yrtit ovat niin kivoja! Kiitos arvontavinkistä, käynkin kurkkaamassa :)

      Poista

© Kotilaituri
Maira Gall