Stallhagen

Saaristokokin innoittamana poikkesimme syyskuisella Ahvenanmaan reissulla Stallhageniin – käsintehtyjä erikoisoluita valmistavaan pienpanimoon. Ahvenanmaan panimohistoria juontaa juurensa 1850-luvulle, jolloin perustettiin Ahvenanmaan ensimmäinen panimo. Stallhagenin ovat perustaneet vuonna 2004 innokas ryhmä olutharrastajia. Alunperäinen aikomus oli valmistaa olutta Ahvenanmaan markkinoille, mutta kuinkas kävikään. Stallhagen on saanut suuren joukon olueystäviä saaren ulkopuolelta, ja heidän oluitaan myydäänkin nykyään sekä Suomessa että Ruotsissa. Stallhagenin kaksi uutuusolutta, Dark Honey ja Pumpkin Ale, tulevat myyntiin K- ja S-ketjujen marketteihin. Vaikken itse oluen ystävä olekaan, loppuun asti viety filosofia ja toteutus pakkauksia myöten ihastutti. Se, minkä aisti paikan päällä, jatkuu myös heidän verkkosivuillaan ja tuliaisia maistelleen miehen mielestä myös oluissa. Hitaasti valmistettua olutta joikin nauttien.
Suosittelen kurkkaamaan Stallhagenin sivuilta ainakin kohdan ”Meet the Brewmaster” - olutmestarin kertomana sen, minkälaisella ideologialla käsintehtyä, slow-olutta valmistetaan.
Paikka on kiinnostava visiittikohde, sillä paikan oma ravintola PubStallhagen tarjoaa noin 100 paikkaisen ravintolan, kesäterassin sekä idyllisen pihamiljöö joenrannalla, jossa järjestetään livemusiikkitapahtumia ja teatteriesityksiä. Stallhagen sijaitsee Godbyssä, jonne ajaa noin puolentuntia satamasta. www.stallhagen.com

Ahvenanmaan saaristosta löydettiin 2010 laivanhylky, josta nostettiin 100 shampanjapulloa ja 5 olutpulloa. Löydettyjen oluiden resepti saatiin selvitettyä VTT:n tutkimusten ja belgialaisen KU Leuvenin yliopiston asiantuntijoiden avulla. Ahvenanmaan maakuntahallitus lähti laivahylkyjen omistajana yhteistyöhön Stallhagen panimon kanssa ja tämä 170-vuotias olut on otettu uudistuotantoon ja saanut nimekseen Stallhagen Historic beer 1843.  Osa tämän oluen tuotosta  käytetään meriarkeologian ja merenkulkuhistorian tutkimustyöhön sekä Itämeren ympäristön parantamiseen.Drink mindre – drink bättre toivotetaan Stallhagenista kotiin lähtijöille!

Lisää postauksia tulossa Ahvenmaan reissulta, jonka tein blogiystävieni Arjen timantteja-blogin Anun
ja Villa Puomi-blogin Hannan kanssa. Kannattaa käydä lukemassa matkakertomuksiamme myös sieltä. Instassa meidän reissuamme ja tuleviakin reissuja voi seurata #vedenneidotreissaa.

Rentoa lauantai-iltaa!

2 kommenttia

 1. Kiitos tästä panimovinkistä, tuonne Stallhageniin ei olisi vaikea houkutella
  armasta mukaan :) Ollaan haaveiltu ihan tosissaan lomaviikosta
  Ahvenanmaalla, jospa ensi kesänä saataisiin tuo haave toteutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on loistava kohde koko perheelle :) Miljöö on niin kaunis ja puitteet loistavat! Viikon lomalla Ahvenanmaasta saa paljon irti - sinne jättää sydämen ♥

   Poista

© Kotilaituri
Maira Gall